Banca Națională a României a publicat evoluția indicatorilor monetari și de credit în luna septembrie. Conform datelor BNR oferta de monedă (indicatorul monetar M3) a crescut cu 0,7% mom (4,8% an/an), la 231,5 mld. RON. Această evoluție a fost determinată de componența active externe nete, cu un avans de 8,2% mom (respectiv 90,8% an/an). Pe de altă parte, componenta active interne nete a scăzut cu 1,8% mom (contracție de 10,4% an/an).
În contrapartidă, creditul neguvernamental a crescut pentru a doua lună consecutiv în septembrie, cu 0,5% mom, la 223,1 mld. RON. Această evoluție a fost determinată de componenta creditare în RON, în urcare cu 1,9% mom (la 85,7 mld. RON, reprezentând 38,4% din creditul neguvernamental total), evoluție influentața pozitiv de deciziile de politica monetară. Se remarcă creditul acordat companiilor în RON, în urcare cu 2,6% mom, la 51,5 mld. RON. De asemenea, creditul acordat persoanelor fizice în RON s-a majorat cu 0,9% mom, la 34,3 mld. RON.
Pe de alta parte, creditul neguvernamental în valută s-a contractat cu 0,3% mom, la 137,3 mld. RON, evoluție determinată, în principal, de declinul componentei persoane juridice (cu 0,9% mom, la 67,8 mld. RON). Creditul acordat populației în valută a crescut cu 0,3% mom, la 69,5 mld. RON.
Comparativ cu septembrie 2012 creditul neguvernamental s-a contractat cu 3,3%, pe fondul declinului componentei în valuta (cu 6%): componenta persoane juridice a scăzut cu 8,6% an/an, în timp ce componenta persoane fizice a consemnat un declin de 3,2% an/an.
Pe de altă parte, creditul neguvernamental în RON a crescut cu 1,2% an/an (cea mai bună dinamica din ultimele trei luni), evoluție determinată de componenta persoane juridice (+2,3% an/an), care a contrabalansat contracția componentei persoane fizice (cu 0,5% an/an).
La 9 luni creditul neguvernamental total s-a contractat cu 1,2% ytd, la 223,1 mld. RON, evoluție determinată de declinul componentei valutare (cu 2,7% ytd, la 137,3 mld. RON), expresie a procesului de dezintermediere. Componenta creditul neguvernamental în valută acordat persoanelor juridice s-a contractat cu 4,5% an/an, în timp ce creditul acordat persoanelor fizice s-a diminuat cu 0,8% an/an.
Pe de altă parte, creditul neguvernamental în RON a crescut cu 1,2% ytd, la 85,7 mld. RON, evoluție determinată de componenta persoane juridice (avans de 2,2% an/an, la 51,5 mld. RON). Creditul neguvernamental în RON acordat populației a scăzut cu 0,3% ytd, la 34,3 mld. RON.
În ceea ce privește creditul guvernamental, a continuat tendința descendentă din ultimele trimestre: declin de 4,1% an/an în septembrie. Declinul creditului neguvernamental în perioada februarie-septembrie 2013 (după avansul puternic din anii anteriori) a fost determinat de consolidarea finanțelor publice și de procesul de restructurare a datoriei publice, într-un context caracterizat prin scăderea semnificativă (spre niveluri minime record) a costurilor de finanțare a statului.
Din evoluția datelor pe luna septembrie se pot desprinde o serie de semnale de stabilizare la nivelul creditării pe plan intern. În primul rând, se observă o redresare a creditului neguvernamental în RON către populație. După cum se poate nota în graficul alăturat, ritmul de contracție a acestei componente s-a atenuat pe parcursul ultimelor trimestre (doar 0,5% an/an în septembrie, cel mai redus ritm de când creditul acordat populației a început să se contracte, în august 2009).
Totodată, ritmul de evoluție a creditului neguvernamental în RON pentru companii pare să se stabilizeze la un nivel superior pragului de 2% an/an. De asemenea, se pot menționa o serie de semnale pozitive în sectorul bancar intern (printre care mentionez ameliorarea semnificativă a profitabilității în primele 8 luni ale anului).
Pe de altă parte, pe parcursul ultimelor luni BNR a redus dobânda de politica monetară. Efectele acestui ciclu de reducere a dobânzii de referință se resimt cu întârziere în sectorul bancar și la nivel de economie. După cum se poate nota în graficul alăturat, dobânda medie practicată la creditele în RON în sectorul bancar din România s-a diminuat sub pragul de 10% recent.
Nu in ultimul rand, in ultima perioada am asistat la ameliorarea perceptiei cu privire la riscul investitional in Romania.
Aceste elemente menționate mai sus exprimă premise mai bune pentru evoluția creditului neguvernamental pe termen scurt și mediu (inflexiunea acestuia în ultimele luni din acest an), cu implicații pentru ritmul de evoluție a economiei.
Cu alte cuvinte, în scenariul central, am putea asista la o relansare graduală a creditării în România în perioada următoare. Conform previziunilor econometrice elaborate, dinamica anuală a creditului neguvernamental ar putea reintra în teritoriu pozitiv în primele luni din 2014 (ritm mediu de 3,6% an/an în 2014).
Concluzionând, se poate spune ca sectorul bancar intern a depășit punctul culminant al procesului de ajustare în urma incidenței valurilor Marii Recesiuni. Deficitul de finanțare s-a diminuat spre nivelul minim din ultimii ani (doar 2,9% din PIB la finele lunii septembrie). Totodată, ameliorarea rezultatelor financiare și presiunile pentru scăderea dobânzilor sunt factori care vor determina băncile cu activități în România să reia ciclul creditării, să asume din nou riscuri.
Acest scenariu este condiționat de neintensificarea factorilor de risc pe plan extern (climatul macro-financiar din Statele Unite, Europa și China) și intern (incertitudinile de ordin politic și social, determinate de alegerile prezidențiale și restructurarea companiilor de stat).
Sursa: Finanțare.ro