Un proiect de cercetare finantat de UE, denumit SOLAR-JET, a permis obtinerea, in premiera la nivel mondial, a unui combustibil „solar” pentru aeronave pe baza de apa si dioxid de carbon (CO2).
Cercetatorii au evidentiat pentru prima data cu succes intregul lant de productie a kerosenului regenerabil, utilizand lumina concentrata ca sursa de energie cu temperatura inalta. Proiectul se afla inca in faza experimentala: in conditii de laborator, cu ajutorul luminii solare simulate, s-a obtinut un pahar de combustibil. Cu toate acestea, avand in vedere rezultatele obtinute, se poate spera ca, in viitor, toti combustibilii lichizi pe baza de hidrocarburi ar putea fi produsi din lumina solara, CO2 si apa.
Comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Prin aceasta tehnologie, am putea obtine candva un combustibil mai curat si usor de produs pentru aeronave, autovehicule si alte mijloace de transport. Astfel, securitatea energetica ar putea spori considerabil, iar unul dintre principalele gaze cu efect de sera responsabile pentru incalzirea globala ar putea fi transformat intr-o resursa utila.”
Context
Proiectul SOLAR-JET, cu o durata de patru ani, a fost lansat in iunie 2011 si este finantat de UE cu 2,2 milioane EUR din cel de Al saptelea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (PC 7). Proiectul SOLAR-JET reuneste organizatii de cercetare din mediul academic si din industrie [ETH Zürich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions si ARTTIC, partenerul responsabil cu gestionarea].
In urmatoarea etapa a proiectului, partenerii intentioneaza sa optimizeze reactorul solar si sa evalueze daca tehnologia poate functiona la o scara mai larga si la costuri competitive.
Gasirea de surse de energie noi si sustenabile va ramane o prioritate in cadrul programului de cercetare si inovare al UE, Orizont 2020, lansat la 1 ianuarie 2014 pentru o perioada de sapte ani. In cadrul cererii de propuneri Competitive Low-Carbon Energy (energie competitiva cu emisii reduse de dioxid de carbon), publicata la 11 decembrie anul trecut, Comisia a propus investitii de 732 de milioane EUR in acest sector, pentru o perioada de doi ani. Cererea de propuneri include o tema privind dezvoltarea urmatoarei generatii de tehnologii pentru biocombustibili si pentru combustibilii alternativi sustenabili.
Sursa: Fonduri-structurale.ro