Datorită noului regulament, investitorii în capital de risc vor putea colectă mai ușor fonduri din întreagă Europa în beneficiul întreprinderilor nou-înființate. Această abordare este simplă: odată ce sunt îndeplinite anumite cerințe, toți administratorii de fonduri eligibile pot mobiliză capital, sub denumirea de „fond european de capital de risc”, oriunde în UE fără a mai fi nevoiți să îndeplinească cerințe complicate care diferă de la un stat membru la altul. Prin introducerea unui cadru de reglementare unic, fondurile de capital de risc vor putea să atragă mai multe angajamente de capital și să devină mai mari.
Pe lângă măsurile prezentate săptămâna trecută, printre care noi garanții financiare în valoare de 1,4 miliarde EUR în cadrul programului pentru competitivitatea întreprinderilor și IMM-urilor, Bancă Europeană de Investiții va menține ritmul susținut al activității sale de creditare a IMM-urilor, aproape de nivelul de 10 miliarde EUR din 2011.
Succesele pe plan economic ale Europei depind în mare măsură de atingerea potențialului maxim de dezvoltare al întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Contribuția IMM-urilor depășește jumătate din totalul valorii adăugate în sectorul întreprinderilor nefinanciare și, în ultimii cinci ani, acestea au oferit 80 % din totalul noilor locuri de muncă din Europa. Comisia Europeană prezintă astăzi, în cadrul unui plan de acțiune, diversele politici pe care le urmărește cu scopul de a facilita accesul la finanțare al celor 23 de milioane de IMM-uri din Europa și de a contribui semnificativ la creșterea economică Măsurile de reglementare și celelalte măsuri propuse au că scop menținerea fluxului de credite către IMM-uri și îmbunătățirea accesului lor la piețele de capital, prin sporirea vizibilității, pentru investitori, a piețelor și acțiunilor IMM-urilor și prin reducerea sarcinilor administrative și de reglementare.
Capitalul de risc, care asigură finanțarea timpurie a întreprinderilor nou-înființate (start-ups), constituie o sursă importantă de investiții pe termen lung pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) nou-înființate și inovatoare. Cu toate acestea, dimensiunile reduse ale fondurilor și faptul că acestea pot asigură doar niveluri reduse de capital le-au împiedicat să joace un rol mai important în finanțarea noilor întreprinderi. În consecință, IMM-urile continuă să depindă de împrumuturi bancare pe termen scurt. Însă, în contextul crizei actuale, marcat de o scădere a împrumuturilor acordate economiei reale, poate fi foarte dificil pentru astfel de societăți să aibă acces la acest tip de împrumut.
Creșterea fondurilor de capital de risc înseamnă mai mult capital pentru societățile individuale și va conferi fondurilor capacitatea de a se specializa în anumite sectoare, cum ar fi tehnologia informației, biotehnologia sau sănătatea. La rândul sau, acest lucru va ajută IMM-urile să se situeze pe o poziție mai competitivă în cadrul pieței mondiale.
Sursa: www.fonduri-structurale.ro