Rata de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la 33,47% la data de 30 decembrie a.c. Astfel, rata de absorbţie curentă este de patru ori mai mare decât la începutul lunii mai 2012, când era de doar 8,53%. Suma solicitată Comisiei Europene pentru a fi rambursată României a ajuns la aproximativ 6,43 miliarde de euro, la data de 30 decembrie 2013. În perioada 1 ianuarie – 30 decembrie 2013 a fost solicitată Comisiei Europene rambursarea a peste 3,56 miliarde de euro, sumă mai mare decât cea cerută în întreaga perioadă 2007-2012.
Tot la data de 30 decembrie 2013, rata sumelor rambursate României de către Comisia Europeană era de 26,49%, de 3,5 ori mai mare decât cea înregistrată la începutul lunii mai 2012. România a încasat 5,09 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune alocate în actuala perioadă de programare. Valoarea fondurilor rambursate României în acest an depăşeşte 2,88 miliarde de euro, sumă mai mare decât cea încasată în toţi anii din perioada 2007-2012. În primele zece luni ale acestui an România a înregistrat cea mai mare creştere a sumelor rambursate de Comisia Europeană tuturor statelor membre: valoarea fondurilor structurale şi de coeziune încasate de ţara noastră a fost cu 115% mai mare decât în perioada 2007-2012. La data de 30 decembrie a.c., Comisia Europeană avea de rambursat României o sumă de peste 1,34 miliarde de euro.
„Acest an a reprezentat un real succes în absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune. Le mulţumesc tuturor colegilor mei din sistemul de implementare care au înţeles că trebuie să lucreze în interesul României, iar celorlalţi le transmit că din 2014 nivelul de disciplină va fi mult mai drastic. Datorită celor care au înţeles că acest an este unul în care România este obligată să obţină rezultate cât mai bune, în 2013, România a înregistrat două mari performanţe: rata de absorbţie a crescut mai mult decât în toţi ceilalţi ani din actuala perioadă de programare, iar ţara noastră nu a pierdut niciun euro din fondurile structurale şi de coeziune alocate de Uniunea Europeană.
În acest an, fondurile europene au reprezentat un sprijin puternic pentru economie, dar şi pentru mediul privat. Un exemplu elocvent este rata de absorbţie curentă consemnată la nivelul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, care a crescut de 2,5 ori în acest an, depăşind nivelul de 36% la data de 30 decembrie 2013.
Anul 2013 va rămâne unul de referinţă în absorbţia fondurilor europene şi datorită măsurilor de simplificare şi eficientizare care au fost implementate. În anul 2014 ne angajăm să finalizăm reforma sistemului de implementare pentru ca absolut toate etapele de folosire a fondurilor europene de către beneficiari să fie simplificate la maximum, iar economia să primească un sprijin cât mai consistent din partea banilor alocaţi de UE”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Sursa: Ministerul Fondurilor Europene