Aparatură de sute de mii de euro, condiţii moderne de tratament şi spaţii europene de cazare pentru femeile gravide din zona de vest a ţării. Este scopul proiectului de două milioane de euro câştigat de Maternitatea Odobescu din Timişoara, în parteneriat cu Serbia. 20 de gravide au avut parte astăzi gratuit de ecografii 3D, cu aparate de care va beneficia maternitatea până la sfârşitul acestui an. Totul în cadrul unui workshop, parte a proiectului.
În prezent, Clinica de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Municipal din Timişoara nu are aparatura necesară pentru a depista malformaţii ale fătului, astfel că mulţi copii sunt diagnosticaţi abia după naştere, când deseori este prea târziu pentru o intervenţie chirurgicală.
“Spitalul Odobescu de exemplu are unul, două ecografe care sunt departe de ceea ce vom achiziţiona prin acest proiect. În plus, prin acest proiect vom implementa şi un sistem de telemedicină prin care putem să ne consultăm, să luăm o a doua opinie în cazul unor malformaţii mai rar întâlnite”, declară Olimpia Oprea, manager de proiect.
Nici medicii nu sunt suficient de bine pregătiţi la Timişoara pentru a diagnostica malformaţiile fetale. Cu ajutorul banilor europeni atrasi de Maternitatea Odobescu, medicii se vor perfecţiona, ca sa se ridice la nivelul specialiştilor din străinătate.
“Sigur că oamenii nu s-au născut învăţaţi şi nu din prima zi performanţi. Ceea ce facem astăzi la Timişoara este şi să-i aducem pe colegii noştri la nivelul de-a înţelege până unde trebuie să ceară. Nu trebuie toată lumea să facă tot, trebuie să ştii unde şi cum şi ce trebuie să ceri ca să ajungi la un diagnostic complet”, ne spune Florin Stamatian, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie.
Deseori, medicii din Timişoara sunt nevoiţi să trimită pacientele la centre private sau în străinătate pentru simplul motiv că nu au cunoştinţele necesare sau aparatură suficient de performantă. Aceste situaţii vor dispărea în maximum un an.
“Tocmai de aceea, în practica curentă obstetricală este necesar să ne stabilim fiecare nivelele de competenţă şi să avem demnitatea profesională, unde considerăm că nu suntem suficient de pregătiţi pentru un diagnostic, să trimitem cazurile într-un centru de excelenţă. Rolul acestui program este de a oferi Timişoarei un centru de excelenţă”, spune Dorin Grigoraş, medic primar obstetrică-ginecologie.
Proiectul are o valoare de peste două milioane de euro, fonduri europene nerambursabile de care va beneficia Spitalul din Vârşeţ şi Spitalul Municipal din Timişoara.
Sursa: digi24.ro