Comisia Europeană a lansat primele cereri de proiecte din cadrul Orizont 2020, programul de cercetare și inovare cu un buget de 80 de miliarde euro al Uniunii Europene. Finanțarea, care în primii doi ani ai programului se ridică la suma de 15 miliarde euro, este destinată stimulăarii economiei din Europa bazate pe cunoaștere și abordeaza aspecte care vor avea un impact asupra vieții cetățenilor. Aceasta include 12 domenii în care se vor concentra acțiunile în 2014-2015, inclusiv sectoare precum asistența medicală personalizată, securitatea digitală și proiectele urbane inteligente.
“Este timpul să trecem la acțiune. Finanțarea din cadrul Orizont 2020 este esențială pentru viitorul cercetării și inovării în Europa și va contribui la creștere, la crearea de locuri de muncă și la îmbunătățirea calității vieții. Am conceput programul Orizont 2020 pentru a obține rezultate și am eliminat obstacolele birocratice pentru a facilita participarea la program. Asadar, fac un apel la cercetători, la universități, la întreprinderi, inclusiv la IMM-uri, precum și la alte entități, să seîinscrie în program!”a declarat Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiință.
Care sunt prioritățile de finanțare pentru 2014
Pentru prima data, Comisia a precizat prioritățile de finanțare pe o perioada de doi ani, oferind cercetătorilor și întreprinderilor mai multă certitudine decât oricând cu privire la direcția politicii de cercetare a UE. Majoritatea cererilor din bugetul pe anul 2014 sunt deja deschise începand de miercuri, 11 decembrie, pentru depunerea de proiecte, iar alte cereri vor fi lansate pe parcursul anului. Numai cererile din cadrul bugetului pe anul 2014 reprezintă un total de 7,8 miliarde euro, finanțarea fiind orientată cu precădere către cei trei piloni fundamentali ai programului Orizont 2020:
- Excelența stiintifică: Circa 3 miliarde euro, inclusiv 1,7 miliarde pentru granturi ale Consiliului European al Cercetării pentru cercetătorii de renume și 800 de milioane pentru bursele Marie Skłodowska-Curie destinate tinerilor cercetători.
- Poziția de lider în sectorul industrial: 1,8 miliarde euro pentru sprijinirea poziției de lider în sectorul industrial a Europei în domenii precum TIC, nanotehnologiile, sistemele avansate de fabricație, robotică, biotehnologiile și spațiul.
- Provocările societale: 2,8 miliarde euro pentru proiecte inovatoare destinate celor șapte provocări societale din cadrul programului Orizont 2020, în ansamblu: sănătate; agricultură, sectorul maritim și bioeconomie; energie; transport; politici climatice, utilizarea eficientă a resurselor și materii prime; societăți reflexive; securitate.
Cererile pentru 2014 – 2015 includ 500 de milioane euro pe o perioada de doi ani destinate întreprinderilor mici și medii (IMM) inovatoare, prin intermediul unui nou instrument pentru IMM-uri.
Sursa: Finantare.ro