Parlamentul European a aprobat marți bugetul pentru Erasmus+, noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport.
Programul, planificat să demareze în luna ianuarie 2014, se va desfășura pe o perioadă de șapte ani și care are ca scop stimularea dezvoltării competențelor și a capacității de inserție profesională și sprijinirea modernizării sistemelor de învățământ, de formare profesională și pentru tineret, va beneficia de un buget de 14,7 miliarde euro, cu 40% mai mare decât nivelurile actuale.
Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesională, pentru a munci sau pentru a desfășura activitățti de voluntariat în străinătate, printre acestea numărându-se 2 milioane de studenți din învățământul superior, 650.000 de ucenici și de elevi din învățământul profesional, precum și peste 500.000 de tineri implicați în programe de schimb de experiență sau de voluntariat în străinătate.
În România, numărul beneficiarilor este estimat la 80.000.
Studenții care intentionează să urmeze un program complet de studii de masterat în străinătate, pentru care rareori sunt disponibile granturi sau împrumuturi naționale, vor beneficia de o nouă schemă de garantare a împrumuturilor, gestionată de Fondul european de investiții. Erasmus+ va oferi, de asemenea, finanțare pentru personalul din educație și formare, pentru lucrătorii din domeniul tineretului și pentru parteneriate între universități, colegii, școli, întreprinderi și organizații non-profit.
Bani pentru studii, parteneriate și reforme
Erasmus+ are trei obiective principale: două treimi din buget se aloca pentru oportunități de studiu în străinatate, atât pe teritoriul UE, cât și în afara sa, iar din restul bugetului se vor sprijini parteneriate între instituții de învățământ, organizații pentru tineret, întreprinderi, autorități locale și regionale și ONG-uri, precum și reforme de modernizare a educației și a formării profesionale și de promovare a inovării, a spiritului antreprenorial și a capacității de inserție profesională.
Noul program Erasmus+ combină toate schemele actuale ale UE pentru educație, formare profesională, tineret și sport, inclusiv Programul de învățare pe tot parcursul vieții (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul “Tineret în acțiune” și cinci programe de cooperare internațională (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink și programul de cooperare cu țările industrializate).
Mai multe detalii despre Erasmus+ găsiți pe pagina oficială a programului:
http://ec.europa.eu/education/erasmus-plus/index_en.htm
Sursa: www.finantare.ro