Procesul de pregatire a viitorului cadru de accesare si implementare a programelor cu finantare europeana nerambursabila, pentru perioada 2014-2020, se afla in plina derulare la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
„Consultarea tuturor factorilor din regiunile de dezvoltare este deosebit de importanta in aceasta etapa. In discutiile de astazi, ne-am asigurat ca toti actorii locali sunt sau vor fi implicati in procesul de pregatire a urmatoarei programari a fondurilor europene. O abordare integrata a dezvoltarii regionale trebuie sa tina seama de punctele de vedere ale autoritatilor publice locale, ale institutiilor deconcentrate, ale mediului economic si ale sectoarelor sanitar si universitar. Incurajez primariile si consiliile judetene sa participe cat mai activ la acest proces, pentru ca modul in care schitam acum viitoarele programe europene le va influenta in mod direct capacitatea de dezvoltare pe termen mediu”, a declarat Marcel Bolos, secretar de stat in cadrul MDRT.
Declaratia a avut loc in cadrul intalnirii de lucru cu Agentiile de Dezvoltare Regionala pe care Marcel Bolos a coordonat-o, din 5 septembrie 2012, la sediul MDRT. Intalnirea a vizat evaluarea respectarii calendarului de lucru stabilit la nivel national pentru viitoarea perioada de programare a fondurilor europene si dezbaterea unor teme privind mecanismele si instrumentele concrete de lucru.
ADR-urile au prezentat stadiul elaborarii proiectelor de analiza socio-economica pentru fiecare regiune in parte, proiecte care vor sta la baza intocmirii viitoarelor Programe de Dezvoltare Regionala si a Acordului de Parteneriat 2014-2020.
MDRT a propus o noua structura pentru dezvoltarea regionala, prin care municipiile si orasele din Romania au fost impartite in doua categorii de poli: metropolitani si urbani. De asemenea, au fost propuse, ca element de noutate, criterii de selectie pentru proiectele strategice care vor fi implementate de regiuni in urmatoarea perioada de programare, 2014-2020.
In cadrul intalnirii, s-a discutat si despre oportunitatea modificarii actualului cadru legal pentru dezvoltarea regionala, cu accent pe cresterea rolului si a importantei Consiliilor de Dezvoltare Regionala. Totodata, s-a stabilit ca, pana la data de 21 septembrie 2012, sa fie trimise la minister propunerile ADR-urilor de modificare a legii dezvoltarii regionale, urmand ca dezbaterile in acest sens sa fie continuate in data de 5 octombrie 2012.
Sursa: fonduri-structurale.ro