Se urmărește atragerea calitativă și cantitativă a fondurilor europene.După prezentarea proiectului de reformă a Politicii Agricole Comune 2014-2020 de către Comisia Europeană, la data de 12 octombrie, comisarul european Dacian Cioloş a sosit în România pentru a oferi mai multe informaţii cu privire la conţinutul acestui pachet de măsuri.
Conform sondajului de opinie realizat anul trecut, o proporţie de 80% din populaţia UE acceptă ideea susţinerii financiare publice a agriculturii, însă cu condiţia ca fondurile să fie utilizate mai transparent, mai bine ţintit pe categorii de agricultori, să fie concentrate pe calitate, pe obţinerea de produse diverse, pe continuarea obiectivelor agricole şi pe o mai bună şi raţională gestionare a resurselor naturale. Prin urmărirea strictă a obiectivelor agricole, Dacian Cioloş consideră că fermierii s-au îndepărtat de beneficiarul direct, de consumator, şi dacă această legătură nu este reconstruită există riscul izolării sectorului agricol de interesul general al restului populaţiei UE.
În prezent, în Uniunea Europeană cea mai mare parte din plăţile directe sunt acordate pe baza referinţei istorice. „Acest sistem nu se mai justifică şi ne-am propus să redefinim obiective noi”, a spus Cioloş, care prin pachetul de reformă propune ca după 2013 sistemele diferite pe baza cărora se acordă plăţile directe la nivelul UE să fie înlocuite cu Schema de Plată de Bază. Această schemă va fi supusă în continuare criteriilor de eco-condiţionalitate. Susţinerea veniturilor de bază ale agricultorilor se justifică în condiţiile în care, la nivel european, aceştia câştigă, în medie, cu 42% mai puţin decât lucrătorii din celelalte sectoare economice.
Privitor la înfiinţarea noului Minister al Afacerilor Europene, condus de Leonard Orban, comisarul Cioloş a afirmat că este un pas înainte important, dar mult mai importante vor fi rezultatele. „Dacă va fi sprijinit de către Guvern, Parlament şi de ministerele care gestionează fondurile europene, cred că România poate să recupereze mult din întârzierea pe care o are în absorbţia fondurilor europene, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Pentru că amblele aspecte sunt importante. O accelerare prea mare a absorbţiei fondurilor europene, care să ducă la corecţii financiare, pentru că plăţile au fost făcute cu erori sau nu s-a ţinut cont de reguli, nu cred că este în interesul României. Rezultatele trebuie să se vadă concret, din gradul de absorbţie a fondurilor europene şi calitatea acestora”, a afirmat Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură. Pentru întâia oară în istoria PAC, alături de Consiliul de Miniştri, Parlamentul European va căpăta rol de codecizie în ceea ce priveşte legile de bază care vor guverna Politica Agricolă Comună. Din această cauză, sunt voci care afirmă că perioada de negocieri ar putea fi depăşită.
Sursă: www.agrimedia.ro