Astazi, 26 septembrie, ministrul agriculturii, Daniel Constantin si secretarul de stat in MADR, Achim Irimescu, au prezentat stadiul elaborarii PNDR pentru perioada 2014-2020. Discutiile cu privire la viitorul Politicii Agricole Comune in Romania au avut loc in contextul lansarii de catre Alianta RO PAC a unei propuneri a PNDR pentru urmatorul exercitiu financiar.
Daca forma finala a sprijinului acordat prin Pilonul I al Politicii Agricole Comune – sprijin de suprafata, plata redistributiva, sprijin pentru micii si tinerii fermieri – a fost deja agreata , procesul de elaborare al PNDR este inca in curs. “Suntem, la nivelul ministerului si autoritatii de management, intr-un proces de consultare continua a tuturor masurilor pe care dorim sa le implementam”, a declarat ministrul Daniel Constantin. Potrivit acestuia, in vederea consultarii tuturor factorilor interesati, vor fi infiintate, la nivelul MADR, 5 grupuri de lucru din care vor face parte reprezentanti ai tuturor asociatiilor reprezentative din sectorul agricol.
Potrivit reprezentantilor MADR, fondurile disponibile fermierilor pentru urmatoarea perioada financiara vor fi reduse in raport cu perioada 2007-2013. Pe de-o parte, alocarea de care va beneficia Romania in urmatorul exercitiu financiar este mai mica, urmand sa scada de la 8,12 miliarde de euro in perioada 2007-2013 la 7,8 miliarde de euro in perioada 2014-2020. Pe de alta parte, cel putin 30% din fondurile disponibile prin PNDR in urmatorul exercitiu financiar vor fi alocate masurilor de agromediu.
Un alt element de noutate il reprezinta arhitectura viitorului PNDR. Conform ministrului agriculturii, programul va avea, in perioada 2014-2020, doar 14 masuri, in raport cu 24 de masuri, in prezent. Draftul programului va fi facut public in a doua jumatate a lunii octombrie, dupa consultarile cu asociatiile din domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale. “Vrem sa avem pana la sfarsitul lui octombrie un proiect de PNDR pe care il supunem atentiei publicului prin consultari. Noi suntem extrem de deschisi sa colaboram sa iasa cel mai bun si mai sigur program”, a declarat secretarul de stat in MADR, Achim Irimescu.
Programul va fi transmis Comisiei Europene in luna ianuarie, fiind posibil ca procesul de negociere sa dureze chiar si 6 luni de zile. “Pentru a nu exista un vid de cereri de proiecte, intentia noastra este ca in prima parte a anului 2014, sa deschidem cateva masuri de care avem nevoie pe raspunderea statului membru. Ma refer aici, in special, la masura 121, de investitii in exploatatiile agricole, dar si la masura 123”, a adaugat Daniel Constantin.
Sursa: www.fonduri-structurale.ro