Inovarea nu inseamna doar sa ai idei bune ci sa stii sa le gestionezi, sa intelegi rolul si functionarea noilor tehnologii si sa anticipezi evolutiile si tendintele de pe piata. Inovarea este un ingredient vital pentru succesul oricarei afaceri. Inovarea te poate tine in fruntea competitorilor. Introducerea de noi tehnologii si produse aduc unei firme mai multe oportunitati ca oricare alte mijloace. Numai ca atingerea acestor avantaje necesita gestionarea unor activitati si procedee cu un anumit grad de incertitudine, de multe ori chiar foarte ridicat.
Inovarea nu inseamna doar sa ai idei bune ci sa stii sa le gestionezi, sa intelegi rolul si functionarea noilor tehnologii si sa anticipezi evolutiile si tendintele de pe piata.
Dezvoltarea de noi produse este fara indoiala o activitate complexa si este cunoscut faptul ca nu toate inovatiile au efecte imediate sau la nivelul asteptarilor privind comercializarea. Este foarte important sa dezvolti produse care asigura avantaje competitive reale, astfel incat sa se detaseze de celelalte marci. Produsele noi, de succes trebuie sa aiba caracteristici deosebite ca sa prezinte si atractivitate, alaturi de beneficiul principal legat de utilizarea lui.
Cu creativitate si viziune poti descoperi noi piete, cu oportunitati si posibilitati nelimitate. Chiar daca exista si multe necunoscute si conjuncturi nepredictibile, cu un management inteligent orice risc poate fi identificat si minimizat.
Inovarea. Succesul intr-un mediu de afaceri extrem de competitiv cum este cel de azi, necesita excelenta in toata organizatia, nu numai in zona de conceptie a produsului. Toate domeniile din activitatea firmei, de la marketing, conducerea productiei, design si dezvoltare, procesare, vanzare si service, contribuie la succesul unui nou produs.
Reducerea timpilor de lansare a produsului si de introducere pe piata este un factor esential pentru competitivitatea companiei. In toate departamentele, de la marketing la dezvoltare, exista posibilitati de imbunatatire. De aceea, planificarea, masurarea si controlul sunt activitati importante pentru cresterea ritmului de lucru si imbunatatirea proceselor.
Simplificarea. Structurile organizationale prea incarcate, logistica si procedurile complicate au consecinte directe asupra rezultatelor si a costurilor. Companiile de talie internationala se remarca si prin procesele de productie bine structurate, clare si concise, la toate nivelele organizatiei.
Cooperarea. Echipele, comitetele, grupurile de lucru si reuniunile lor periodice trebuie sa fie parte inevitabila a vietii cotitiene dintr-o intreprindere. Reprezentantii fiecarui departament din lantul de proces pot sa-si prezinte problemele lor si sa le inteleaga pe ale celorlalti, evitandu-se astfel conflictele si comportamentele partinice care pot caracteriza competitia interna. Obiectivul cel mai important al unei echipe este colaborarea si performanta.
Masurarea performantei este o componenta integranta a procesului de imbunatatire. Mare parte din raportarile managementului se face in termeni financiari, care intr-adevar dau indicatii cu privire la costuri, dar nu pot asigura decat in mica masura sau de loc referintele cu privire la actiunile corective care ar trebui introduse pentru imbunatatirea performantei proceselor. Nu rezultatele financiare ci parametrii de proces sunt cei care controleaza procesul. Trebuie alesi acei parametri de proces care sunt vitali pentru managementul de zi cu zi.
Cercetarea – Dezvoltarea pentru proiectarea de noi produse si inovarea celor existente sunt mijloacele fundamentale prin care un business poate deveni mai profitabil si mai productiv. Acestea necesita timp si bani investiti mai intai in activitatea de cercetare pentru definirea cerintelor si caracteristicilor care se implementeaza apoi in noi produse si servicii dezvoltate in firma si lansate pe piata.
Finantarea proiectelor de investitii. Exista o serie de surse de finantare, disponibile in prezent pentru stimularea inovarii in intreprinderile mici si mijlocii din Romania.
In functie de tipul si valoarea investitiei poti alege sa aplici pe una din schemele de finantare pentru investitii noi si cercetare care se deruleaza in cadrul Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice, 2007-2013”.
Sursă: www.esimplu.ro