Liderii politici ai Romaniei au convenit, marti seara, in privinta proiectului de regionalizare, dupa aproape un an de discutii cu usile inchise. Printre altele, s-a decis ca noua harta administrativa a Romaniei va numara 10 regiuni, fata de cele opt regiuni de dezvoltare care exista in prezent.
Insa pana la regruparea autoritatilor locale in regiuni, la orizontului anilor 2014-2015, prima etapa a reformei administrative va fi descentralizarea, care va fi implementata incepand cu anul urmator, conform planurilor optimiste ale ministrului Administratiei, Liviu Dragnea.
Succesul descentralizarii depinde de cum se impart banii
Deciziile asupra atributiilor care se transfera catre autoritatile locale reprezinta doar un pas in proiectul descentralizarii. Cel mai important punct insa, de care depinde succesul demersului, este impartirea bugetului.
Modelul administrativ centralizat, care presupune alocarea fondurilor aproape in exclusivitate de catre Guvern, ofera o anumita omogenitate in teritoriu, indiferent de profesionalismul managementului local.
Insa odata cu descentralizarea, modul in care se va gospodari fiecare localitate se va resimti mult mai puternic in nivelul de trai al locuitorilor.
Asadar, pentru unii noul sistem va reprezenta un impuls pentru dezvoltare, in timp ce pentru altii, va fi doar o alimentare a mafiei locale.
Sursa: www.business24.ro, click aici pentru detalii