Realocarea sumelor între diferite axe prioritare ale aceluiaşi program operaţional va fi posibilă, conform unor modificări aprobate, miercuri, în şedinţa de Guvern, a declarat pentru AGERPRES ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
“Astăzi (n.r. 29.05.2013) în şedinţa de Guvern s-a aprobat ca la nivel de program operaţional să se facă această supracontractare. Până în prezent, ea era aprobată la nivel de axă prioritară, în cadrul unui program operaţional. Ceea ce mă limita foarte mult, pentru că puteam să am axe prioritare unde implementarea mergea mai greu şi alte axe prioritare unde proiectele mergeau mai bine. Tocmai din acest motiv, ca să putem mişca banii între axe prioritare, am aprobat azi în Guvern o realocare între axe la nivel de program operaţional. Ideea este că eu pot să am pe o axă 30% utilizare şi pot să am pe alta 130%. Dar ideea este ca per total program să rămân pe aceeaşi alocare financiară”, a precizat miercuri ministrul.
El a adăugat că o altă modificare vizează faptul că autorităţile de management pot să dezangajeze în mod automat economiile pe care beneficiarii le au deja pe proiecte.
“Acesta este un lucru foarte important, la fel, pentru că multe astfel de sume, ca şi economii, zăceau pur şi simplu în contracte. Adică un beneficiar, după ce şi-a încheiat contractul de achiziţie publică, primeşte economii. Statul în mod normal trebuie să le ia de acolo să le ducă spre alte proiecte, ca să nu stea banii degeaba. Acest lucru este vizat de această ordonanţă de astăzi”, a declarat Eugen Teodorovici.
El a afimat că o altă ordonanţă adoptată de Guvern prevede ca beneficiarii de fonduri europene faţă de care statul nu a făcut anumite plăţi, dar cărora la percepea penalităţi sau dobânzi la anumite obligaţii fiscale, să beneficieze de amânări sau chiar de anulări ale penalităţilor.
“O altă ordonanţă a vizat următoarea situaţie. Ministerul Fondurilor Europene a solicitat foarte clar de ceva timp şi în final s-a aprobat astăzi, următorul tratament: pentru acei beneficiari de fonduri europene faţă de care statul nu a făcut plăţile respective, că era vorba de TVA aferent acelor cheltuieli, că era vorba de finanţare europeană sau contribuţia naţională, dar în acelaşi timp statul venea şi le percepea penalităţi, dobânzi la obligaţiile fiscale pe care le aveau de achitat faţă de stat, noi să anulăm aceste penalităţi pentru acei beneficiari la care statul are datorii sau putem să şi amânăm plata principalului. Un tratament de normalitate între noi şi beneficiarii finali. Mulţi dintre vizaţi sunt cei de la POSDRU şi POSCCE. Deci sunt firmele private şi beneficiarii pe POSDRU, dar nu numai”, a precizat ministrul.
Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern că pe ordinea de zi figurează o modificare legislativă care dă dreptul supracontractării, modificare mult solicitată de cei care au performanţe ridicate în absorbţia fondurilor europene.
Sursa: Ministerul Fondurilor Europene