Marea problemă dintotdeauna a fiecărei localităţi sau instituţii publice a fost sărăcia bugetului pentru investiţii. De câţiva ani există însă posibilitatea accesării banilor europeni pentru proiecte concrete. Aşa au fost alimentate comunele cu apă potabilă, s-au asfaltat sute de kilometri de drumuri sau au fost refăcute din ruine obiective turistice.
Spitalul din Jimbolia are în curte amenajată o seră. Aici este principala sursă de hrană pentru bolnavi. Sera a fost construită din fonduri europene. Sera spitalului produce aproape tot timpul anului. Acest lucru nu înseamnă doar hrană pentru pacienți, ci și o economie a unității spitalicești de până la 200 000 de lei în fiecare an.
O altă investiție cu fonduri europene permite chirurgilor să facă intervenții care ar fi fost imposibile aici în urmă cu cinci ani.
De când s-a modernizat sala de operație, Jimbolia efectuează chiar și de nouă ori mai multe intervenții chirurgicale. Investiția se ridică la aproape un milion de euro.
„Putem, în momentul de față, efectua toate intervențiile chirurgicale cunoscute în cadrul ortopediei și traumatologiei. Absolut orice se poate rezolva direct, aici, la spitalul Jimbolia”, spune Nicolae Ferdean, medic specialist ortoped și traumatolog.
Ideea de a accesa fonduri europene le-a aparţinut medicilor şi autorităţilor din Jimbolia, convinse că nevoile spitalului nu pot fi susţinute numai cu fonduri de la Consiliul Local, în condiţiile subfinanţării de la Ministerul Sănătăţii.
„Nu se pot ocupa și de spitalele mai mici, cum suntem noi și atunci, nu ne rămâne decât să ne descurcăm pe cont propriu”, explică dr. Ștefan Costea, director medical al spitalului orășenesc „Karl Diel” din Jimbolia.
Cetatea Rupea
Un alt exemplu că fondurile europene fac minuni este la Cetatea Rupea. O ruină a renăscut din banii străinilor, iar acum atrage turişti din toată lumea.
„De la câțiva vizitatori pe zi care veneau când erau ruine, am ajuns să atingem în perioada de vârf, deci weekend și perioada de concedii până la 600 – 700 de vizitatori pe zi”, spune Adrian Călbează, administrator cetate.
Proiectul de reabilitare al cetății Rupea a vizat refacerea fortăreței, dar au fost amenajate și drumurile de acces, parcările şi accesul pietonal.
„Valoarea investiției s-a ridicat undeva între șapte și opt milioane de euro, bani pe care de la bugetul local ar fi fost imposibil să îi obținem”, spune Pompiliu Comaniciu, viceprimar Rupea.
Cel mai mare aqua park
Fondurile europene şi voinţa aduc satele în era civilizaţiei. La Dudeştii Noi, în judeţul Timiş, s-a făcut canalizare, există iluminat public pe toate străzile, s-au creat sute de locuri de muncă iar acum autorităţile au în plan să facă şi un aqua park care să rivalizeze cu spa-urile din Ungaria.
Cel mai mare aqua park din sud-estul Europei va fi construit în Dudeştii Noi. Aici va fi amenajat un lac artificial, spaţii pentru distracţie şi pentru cumpărături, bazine pentru înot, iar toate acestea au rolul de a atrage mii de turişti în fiecare weekend.
„Eu locuiesc aici de foarte mult timp şi ştiu cum erau în primul rând drumurile, ştiu cum arătau străzile, nu puteai să intri niciodată cu o maşină acasă, era foarte foarte rău”, spune un localnic.
Localitatea a atras peste 10 milioane de euro. Şi nu duce lipsă nici de angajatori. Printre cei mai importanţi, un mare producător de mobilă. Însă planurile nu se opresc aici.
„Dorim de asemenea să facem un bazin olimpic, dorim să amenajăm o sală de sport şi multifuncţională în care să se desfăşoare diferite activităţi, conferinţe, activităţi sportive, dar şi concerte”, spune Alin Nica, primarul comunei Dudeştii Noi.
Dezvoltarea comunei a atras tot mai multe persoane aici. Dacă la recensământul din anul 2002 erau aproape 2.400 de locuitori, la cel din 2011, au fost înregistrate aproape 3.200 de persoane.
Sursa: digi24.ro