Instituția care acordă garanții producătorilor agricoli și procesatorilor de produse agroalimentare, pentru credite destinate finanțării capitalului de lucru, este Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). De asemenea, Fondul acordă garanții la credite pentru finanțarea proiectelor eligibile în cadrul Programului Operațional Pescuit (POP), pentru următoarele componente:
- Măsura 1.3 – Investiții la bordul navelor și selectivitate;
- Măsura 1.4 – Pescuitul de coasta la scară redusă;
- Măsura 1.5 – Compensații socio-economice pentru managementul flotei comunitare de pescuit;
- Măsura 2.1 – Acvacultură;
- Măsura 2.2 – Pescuit în apele înterioare;
- Măsura 2.3 – Prelucrarea și comercializarea peștelui;
- Măsura 3.1 – Acțiuni colective;
- Măsura 3.3 – Porturi de pescuit, puncte de debarcare și adăposturi.
Beneficiari eligibili
Pentru creditele destinate finanțării capitalului de lucru, beneficiarii garanțiilor acordate de FNGCIMM, fermieri sau procesatori de produse agricole, vor fi organizați ca:
- IMMuri – societati comerciale constituite conform legii;
- asociații agricole constituite conform Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, și Legii cooperației agricole nr. 566/2004;
- persoane fizice autorizate și asociații de fermieri.
Beneficiarii eligibili vor trebui să declare pe proprie răspundere că nu beneficiază de garanții acordate de alte fonduri de garantare pentru același credit. Pentru garanțiile acordate din POP, beneficiarii pot fi IMM-urile din sectorul pescăresc și alte categorii de beneficiari ai POP cum ar fi organisme publice, autorități ale administrației publice locale, organizații, grupuri, asociații de producători, ONG-uri, care accesează fonduri pentru finanțarea proiectelor conform Axelor prioritare 1-4 din Programul Operațional pentru Pescuit 2007-2013 și au încheiat un contract de finanțare cu Autoritatea de Management POP. Garanțiile acordate de FNGCIMM în cadrul Programului Operațional pentru Pescuit nu vor avea scadența mai tarziu de data de 30 noiembrie 2015, intrând în vigoare la momentul încasării primei de garantare.
Criteriile principale de acordare a garantiilor sunt:
- Să aibă un Contract de finantare semnat cu Autoritatea de management pentru POP;
- Din referatul de credit al băncii să rezulte acoperirea cu garanții proprii ale IMM-ului, pentru partea din credit neacoperită de garanția solicitată FNGCIMM;
- De asemenea, solicitanții nu trebuie să se afle în dificultate financiară.
Mecanismul de garantare
FNGCIMM garantează până la 80% din finanțarea acordată și până la valoarea de 2,5 milioane euro per debitor. Garanțiile se acordă în cadrul schemei de garantare gestionată de FNGCIMM, la solicitarea finanțatorilor care acorda credite beneficiarilor eligibili.
Băncile de la care se poate lua credit cu garanția FNGCIMM sunt: Alpha Bank Romania, Banca Romaneasca – Grup NBG, Bancpost, BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica, CEC Bank, Eximbank, Credit Europe Bank, Bank Leumi Romania, Libra Internet Bank, Raiffeisen Bank, Romanian International Bank, MKB Nextbank, Banca Transilvania, UniCredit Tiriac Bank, Volksbank Romania, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo BankRomania, Credit Agricole, Banca Italo Romena, Garanti Bank, ATE Bank, Millennium Bank, ProCredit Bank, Banca Comerciala Feroviara.
Etapele necesare pentru obtinerea garantiei:
- Beneficiarul depune la banca finanțatoare documentația de credit;
- Dacă Banca, în urma analizei documentației de credit, consideră că proiectul este viabil, dar solicitantul nu are suficiente garanții materiale, Banca solicită Fondului emiterea unei garanții;
- Fondul, pe baza propriei analize, acordă garanția și emite scrisoarea de garantare;
- În baza garanției Fondului, Banca semnează contractul de credit cu beneficiarul.
Avantajele beneficiarului:
- eliminarea principalei cauze de respingere a cererii de credit (lipsa garanțiilor) prin utilizarea garanției Fondului, în completarea garanțiilor proprii;
- diminuarea incertitudinii acordării creditului/scrisorii de garanție;
- diminuarea costurilor adiționale creditului/scrisorii de garanție prin reducerea/eliminarea garanțiilor imobiliare;
- majorare, optimizare, flexibilitate mai mare a finanțărilor solicitate băncilor, fără a prezenta garanții proprii suplimentare;
- economie de timp față de utilizarea garanțiilor ipotecare.
Avantajele băncii finanțatoare:
- Împărțirea riscului de credit asumat, prin preluarea până la 80% a riscului de credit de către FNGCIMM, prin garanția irevocabilă și necondiționată, care este cea mai lichidă garanție. Garanția este plătibilă în maxim 90 de zile de la inițierea procedurii judiciare, față de min. 2 ani, durata de executare a unei ipoteci.
- Nivel diminuat de provizionare a creditelor;
- Creșterea volumului de creditare pentru clienții solvabili, dar cu garanții proprii insuficiente;
- Majorarea volumului creditelor deja acordate unui client solvabil, fără a i se solicita garanții materiale suplimentare.
Costuri
Pentru garanția acordată se plătește un singur comision de garantare.
Pentru garanțiile aferente creditelor destinate finanțării capitalului de lucru, beneficiarul va plăti anual un comision de garantare calculat pe baza ratingului atribuit de instituția finanțatoare în funcție de suma efectiv garantată.
Pentru garanțiile acordate din POP, beneficiarul poate să opteze între a plăti prima de garantare integral la început pentru toată perioada de garantare sau anual, în funcție de soldul garanției în vigoare la începutul anului.
Pentru analiza solicitărilor de garantare nu se plătește comision de analiza a dosarului și nici alte comisioane sau taxe pentru emiterea sau gestionarea garanției.
Detalii de contact
FNGCIMM are, la nivel național, 3 filiale, 12 reprezentante și 4 sucursale. Lista acestora este disponibilă pe site-ul institutiei.
Sediul central se află în București, Str. Iulian Ștefan, nr.38, Sector 1; Tel: 021/310.18.74, 021/310.19.37; Fax: 021/310.18.57, 021/223.19.21; e-mail: info@fngcimm.ro.
Sursa: Finanțare.ro