În timp ce pe la diferite conferințele sau în media, reprezentanții băncilor se bat cu pumnul în piept că acordă credite pentru agricultură, situația reală este diferită. Foarte mulţi fermieri români au renunţat la proiectele europene prin care puteau obţine bani europeni, din cauză că băncile nu au dorit să-i crediteze. Practic, prin politica lor, băncile împiedică accesarea fondurilor europene. Problema cu care se confruntă fermierii români este recunoscută și de directorul general adjunct al APDRP, Nicolae Popa.
Acesta a susținut că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale încearcă să rezolva problema promiţând băncilor care vor cofinanţa proiectele pe fonduri UE că vor gestiona toţi cei 21 de miliarde de euro de la UE. Cu alte cuvinte, MADR încearcă să momească instituțiile financiare ca fermierii să fie împrumutați de bănci.
‘Vrem să vedem ce se întâmplă cu cofinanţarea. Cea mai mare problemă în momentul de faţă este cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene, unde, din statisticile noastre, din realităţile noastre din programul pe anul trecut, a rezultat că foarte mulţi au renunţat nu de bunăvoie, ci de nevoie, la implementarea proiectelor, pentru că nu au avut bani de cofinanţare. Băncile nu au vrut să-i asculte, nu au vrut să-i ajute, nu au vrut să-i sprijine, nu au vrut să negocieze cu ei şi au rămas fără sumele acestea, care să dovedească că pot să realizeze proiectul’, a declarat recent Nicolae Popa. Acesta spune că ministerul cere băncilor să scadă dobânzile pentru creditele necesare cofinanţării proiectele europene.
‘De aceea, noi am avut discuţii cu foarte multe bănci, cred că am avut vreo 12 întâlniri, unde le-am sugerat să vină alături de noi şi să înţeleagă că şi noi îi ajutăm pe ei şi ei să ne ajute pe noi, prin oferirea a unui pachet de creditare mult mai accesibil, cu dobânzi mai mici faţă de cele existente în momentul de faţă’, a adăugat Nicolae Popa.
Până când băncile își vor schimba comportamentul față de acest sector, fermierii vor trebui să se descurce cum pot iar România pierde în continuare bani europeni vitali pentru economie.
Sursa: agri-news.ro