Reprezentantii statelor membre UE au respins, marti, propunerea de buget pentru perioada 2014-2020, prezentata de Comisia Europeana, informeaza AFP. Principalii contributori au solicitat “economii masive” care sa tina seama de contextul general de austeritate din Europa.Reprezentantii statelor membre UE au respins, marti, propunerea de buget pentru perioada 2014-2020, prezentata de Comisia Europeana, informeaza AFP. Principalii contributori au solicitat “economii masive” care sa tina seama de contextul general de austeritate din Europa.
Comisarul pentru buget Janusz Lewandowski a starnit nemultumirea statelor membre cu cea mai recenta propunere revizuita pentru a reflecta impactul fiscal al aderarii Croatiei la UE in iulie 2013, relateaza agentia de presa franceza. Draftul de buget prevede suma de 988 de miliarde de euro, 1,03% din produsul national brut (PNB) al Uniunii, pentru plati care vor fi realizate pe un angajament total de 1,033 de miliarde de euro, sau 1,08 % din PNB.
Potrivit procedurilor, propunerile bugetare sunt realizate de Comisia Europeana si inaintate autoritatii bugetare, formate din Consiliul European si Parlamentului European, pentru amendare si adoptare.
Statele net contributoare la bugetul comun – Germania, Marea Britanie, Franta, Finlanda, Suedia, Tarile de Jos si Austria – au criticat propunerea ca fiind excesiva si au cerut reducerea cheltuielilor cu 100 miliarde dolari in perioada 2014-2020. Totodata, Germania si Marea Britanie au solicitat un plafon de 1% din PNB pentru cheltuieli in aceasta perioada.
“Putem accepta o crestere a platilor in functie de inflatie, aceasta este limita noastra si nu vom reveni asupra acestei la pozitii”, a avertizat ministrul britanic David Lidington. “Propunerile Comisiei trebuie reduse”, a declarat, de asemenea, omologul sau german Michael Link.
La ora actuala, contributiile statelor membre constituie 75% din bugetul UE. Francezii iau in considerare o taxe pe tranzactiile financiare, insa o astfel de propunere nu ar putea fi aplicata la nivelul intregii Uniuni din cauza opozitiei Marii Britaniei, Olandei si Irlandei.
Sursa: economie.hotnews.ro