Pregătirile oficiale au început de joi, 26 ianuarie 2012.
În ceea ce privește cadrul instituțional, autoritățile au în vedere în continuare posibilitatea utilizării Organismelor Intermediare private. Ideea introducerii unor organisme intermediare private a fost susținută și de către reprezentantul mediului bancar participant la conferința, care consideră că activitățile derulate în prezent de către AM-uri și OI-uri ar trebui atribuite prin licitație unor consorții formate din firme de consultanță cu experiență în accesarea și implementarea fondurilor structurale și bănci comerciale.
Lista Programelor operaționale pentru perioadă 2014 – 2020 va fi stabilită până în luna septembrie a acestui an, urmând că în perioadă octombrie a decembrie 2012 să se elaboreze un prim draft al acestora.
Având în vedere că în perioadă 2014 – 2020 România va beneficia în continuare de Fondul de Coeziune pentru proiectele de mediu și transport, vor continuă să existe două programe operaționale sectoriale dedicate mediului și transportului.
În ceea ce privește dezvoltarea regională, se discută două variante a fie câte un program regional dedicat fiecărei regiuni în parte, fie un singur Program regional integrat.
La nivel sectorial, programelor operaționale sectoriale existențe în această perioadă le vor luă locul Programele mulți-fond, ce vor fi finanțate prin mai multe categorii de fonduri structurale. Axele prioritare din cadrul acestora vor fi finanțate, însă, printr-un singur instrument structural.
Sursa: www.fonduri-structurale.ro