Incepand cu data de 25 aprilie 2014 la ADR Centru a demarat procesul de semnare a contractelor de finantare pentru proiectele depuse in cadrul Operatiunii “Sprijin pentru consultanta acordat intreprinderilor mici si mijlocii” din cadrul DMI 1.3 al POS CCE.
Aceasta operatiune se implementeaza prin schema de ajutor de minimis „Sprijin pentru cresterea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii prin servicii de consultanta”, aprobata prin Ordinul nr. 480/2008 cu modificarile si completarile ulterioare si are ca scop cresterea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii prin achizitionarea de servicii de consultanta nelegate de activitatea curenta a firmei.
Proiectele pentru care se semneaza acum la ADR Centru contractele de finantare nerambursabila fac parte din cel de-al doilea apel de proiecte de acest gen, sesiunile 1 si 2, lansate in 2012, pentru care evaluarea a fost finalizata la inceputul anului 2014.
La nivelul Regiunii Centru au fost selectate pentru finantare un numar de 71 de proiecte, cu o valoare totala de 13.626.645 lei si o valoare a finantarii nerambursabile aprobate de 7.578.584 lei. Firmele care obtin aceste resurse financiare nerambursabile au ca obiect de activitate atat prestarea de servicii, in domenii ca productia software si web design, in instalatii, dar si in comert, precum si constructii, sau prelucrarea lemnului si metalelor.
Acest fapt este evidentiat si de obiectivul operatiunii de finantare, care isi propune sa sprijine microintreprinderile, intreprinderile mici si pe cele mijlocii din Romania in scopul cresterii competitivitatii si imbunatatirii potentialului acestora. Aceste obiective pot fi atinse inclusiv prin realizarea de studii, strategii si solutii inovative.
In cadrul acestei operatiuni, IMM au solicitat si obtinut finantare nerambursabila de pana la 170.000 lei pentru maxim 70% din valoarea eligibila a proiectului, pentru finantarea unor activitati de elaborare de strategii pentru solutii inovative si crearea de noi produse si/sau servicii si tehnologii, pentru elaborarea de planuri de afaceri, studii de prefezabilitate si/sau fezabilitate pentru implementarea de tehnologii ecoeficiente si competitive, pentru crearea de produse competitive, dar si pentru elaborarea de studii si strategii de management, marketing si/sau analize financiare pentru implementarea unui anumit proiect.
“Pana in data de 30 aprilie vom incheia acest proces de contractare pentru acele IMM care au nevoie de servicii de consultanta. Acest lucru demonstreaza ca ne preocupam in cel mai inalt grad ca firmele romanesti sa devina competitive si sa acceseze capitalul de care au nevoie, astfel ca sectorul IMM sa poata depasi efectele crizei. Primele 20 din cele 71 de contracte le-am semnat chiar sambata, 26 aprilie. Firmele din Regiunea Centru au asteptat destul de mult deblocarea acestor fonduri si le sprijinim sa concureze pe piete, prin inovare si adaptare rapida la nevoile acestora. Pot sa va spun ca, prin toate proiectele contractate la nivelul Regiunii Centru, pe POS CCE, gestionam investitii totale in valoare de peste 600 milioane lei, pentru dezvoltarea sectorului privat din intreaga Regiune”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
In cadrul acestei operatiuni fondurile nerambursabile sunt alocate si pentru elaborarea de strategii de mediatizare si planuri de promovare pentru un anumit proiect, elaborarea de strategii si planuri de dezvoltare si stimulare a resurselor umane in vederea extinderii afacerii sau implementarii unui anumit proiect, elaborarea de studii asupra protectiei proprietatii intelectuale, elaborarea de studii comparative pentru utilizarea unor instrumente si solutii informatice sau pentru un domeniu precizat, precum si pentru elaborarea de studii de evaluare si diagnostic pentru transferul afacerii.
Sursa: ADR Centru