Reprezentând 99% din firmele active și contribuind cu un procent de 66% la numărul total de angajați, IMM-urile din România se situează la nivelul mediei din UE la acești doi indicatori, fiind însă deficitare în ceea ce privește ponderea lor la formarea valorii adaugate din economie.Fundatia Post-Privatizare (FPP) anunță finalizarea studiului cu tema “Situația curentă a întreprinderilor mici și mijlocii din România, ediția 2012”, o colecție de date statistice și analize succinte ale principalilor indicatori demografici și economici ce caracterizează întreprinderile mici și mijlocii, care pot constitui instrumente utile în procesul de evaluare și de fundamentare a politicilor și programelor de sprijin financiar pentru IMM-uri.
Analizele statistice se axează pe IMM-urile active în sectoarele non-financiare: agricultura, industrie și energie, construcții, comerț și servicii. Concluziile succinte prezentate în fiecare capitol vin să sublinieze principalele caracteristici în evoluția sectorului IMM din România, în raport cu indicatorii IMM-urilor din Uniunea Europeană.
Reprezentând 99% din firmele active și contribuind cu un procent de 66% la numărul total de angajați, IMM-urile din România se situează la nivelul mediei din UE la acești doi indicatori, fiind însă deficitare în ceea ce privește ponderea lor la formarea valorii adaugate din economie.
Cele mai multe IMM-uri își desfașoară activitatea în sfera serviciilor, procentajul acestora în totalul activităților economice fiind 39,5% în România, față de o medie de 44,2% la nivelul UE.
În anul 2011 numărul înmatriculărilor de noi firme la ONRC a crescut cu 9% față de anul precedent, cele mai multe startup-uri fiind înregistrate în comerț (28,4%), în alte servicii (23,9%) și în agricultură (15,6%).
IMM-urile contribuie cu un procent de 40% la cifra de afaceri totală din industria românească, ponderea lor în raport cu întreprinderile mari fiind menținută chiar și în perioada de recesiune economică. IMM-urile sunt un factor de competitivitate industrială fiind principalul furnizor în industria alimentară, industria de prelucrare a lemnului, industria produselor din cauciuc și mase plastice, industria hârtiei și tipografică sau industria construcțiilor metalice. Se remarcă de asemenea, IMM-urile din agricultură care s-au evidențiat cu un ritm constant de creștere a cifrei de afaceri și o pondere majoră de 72,5% față de întreprinderile mari.
Sursă: www.esimplu.ro