Mandatul Parlamentului pentru a negocia bugetul UE pentru 2014 – 2020 cu statele membre (presedintia irlandeza) a fost aprobat astazi. Parlamentul respinge concluziile Consiliului European din 8 februarie, in forma lor actuala. Deputatii sunt de acord cu plafoanele stabilite, dar solicita un buget european mai modern si mai eficient.
Rezolutia – pregatita de liderii grupurilor PPE, S&D, ALDE, Verzi si GUE/NGL – a fost adoptata cu 506 de voturi pentru, 161 impotriva si 23 de abtineri.
Fara deficit!
Rezolutia subliniaza problema tot mai mare a incalcarii obligatiilor de plata, care face ca facturile sa nu fie platite si programele UE sa fie puse in pericol. Incalcarea obligatiilor de plata anul trecut a dus la epuizarea fondurilor pentru mai multe programe UE importante inca din primele luni ale anului: Erasmus, Programul cadru de cercetare si Fondul Social.
Parlamentul cere clarificarea situatiei facturilor neplatite din 2012 inainte de a incheia negocierile pentru Cadrul financiar multianual (MFF), asa cum s-a convenit in discutiile privind bugetul de anul trecut. Parlamentul mai cere o pozitie politica din partea Consiliului care sa afirme ca toate facturile scadente in 2013 vor fi platite in 2013, pentru a evita “rostogolirea” deficitului in noul MFF. UE nu poate sa aiba deficit, din punct de vedere legal.
Flexibilitate, revizuire la jumatatea termenului si resurse proprii
Rezolutia le ofera negociatorilor Parlamentului un mandat puternic sa se asigure ca MFF este suficient de flexibil pentru a permite utilizarea optima a fondurilor disponibile. Parlamentul mai cere si o revizuire a cheltuielilor MFF la mijlocul perioadei, pentru a oferi posibilitatea noului Parlament ales si Comisiei sa influenteze bugetele pe care le vor mosteni de la legislatorii actuali.
Mai mult, Parlamentul argumenteaza in favoarea unui sistem de resurse proprii pentru finantarea bugetului UE si subliniaza ca toate cheltuielile UE ar trebui sa fie treaca prin buget.
Ce urmeaza?
Negocierile informale trebuie sa duca la redactarea unui Regulament cuprinzand cadrul financiar multianual, pentru care Parlamentul trebuie sa isi dea acordul si care trebuie sa fie subiectul unui acord interinstitutional intre Parlament, Consiliu si Comisie.
Parlamentul negociaza bazele legale pentru mai multe programe UE in paralel, dar pentru acestea Parlamentul si Consiliul decid prin codecizie. Daca nu exista un acord pana la inceputul lui 2014, se vor aplica liniile MFF din 2013, ajustate conform inflatiei.
Sursa: www.fonduri-structurale.ro