Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a primit 2.006 solicitări de finanţare pentru investiții în activităţi turistice prin Măsura 313 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a primit 2.006 solicitări de finanţare pentru investiții în activităţi turistice prin Măsura 313 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Valoarea fondurilor nerambursabile solicitate prin aceste proiecte, depuse la Oficiile Judeţene ale APDRP în perioada 17 aprilie – 16 mai 2012, este de 285.648.046 de euro. Aşadar, solicitările de fonduri au depășit suma disponibilă pentru această sesiune de finanţare, respectiv 186,5 milioane de euro.
Prin proiectele depuse pentru această măsură se propune finanțarea în principal a investițiilor în infrastructurile de primire turistică (1.317 proiecte), dar și a celei de agrement (528 de proiecte), precum și în centrele de informare şi amenajarea de marcaje turistice (161 de proiecte).
Cele mai multe cereri de finanţare conforme au fost depuse de solicitanţii de fonduri nerambursabile, din Regiunea 6 Nord-Vest. Astfel, aceştia au depus 468 de proiecte în valoare totală de aproximativ 80 de milioane de euro. Regiunea 7, Centru urmează Regiunii 6 Nord-Vest, cu 456 de proiecte conforme depuse, în valoare totală de 99 de milioane de euro. Pe locul trei, cu 361 de proiecte conforme depuse, cumulând 67 de milioane de euro, se află Regiunea 1 Nord-Est.
În această sesiune de depunere au fost aduse modificări importante privind investițiile generatoare de profit, printre care cea mai importantă este creșterea procentului finanțării cu fonduri nerambursabile. De exemplu, în cazul pensiunilor agroturistice, procentul nerambursabil era de 70% din totalul cheltuielilor eligibile, iar în urma modificărilor aduse, acesta crește la 85%. De asemenea, a fost majorat și plafonul maxim al finanțării respectiv de la 70.000 de euro la 100.000 de euro pentru un proiect.
Totodată, proiectele de investiții ce vizează activitățile recreaționale beneficiază acum de un procent nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile majorat la 85% (de la 50% valoarea anterioară). În acest caz, plafonul maxim al finanțării este de 200.000 de euro.
În cazul proiectelor de investiții în agroturism, a fost eliminată restricția privind obligativitatea ca solicitantul să nu fi beneficiat de finanțare nerambursabilă pentru investiții prin Măsurile Axei I a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Sursă: www.apdrp.ro