Miercuri, 12.10.2011, Comisia Europeană va prezenta cele mai radicale măsuri de reformare a Politicii Agricole Comune (PAC).
Comisia Europeană va prezenta, miercuri, cele mai radicale măsuri de reformare a Politicii Agricole Comune (PAC). Astfel, propunerile finale vor viza măsuri suplimentare pentru o politică orientată spre agricultura ecologică. Propunerile sunt cu atât mai importante cu cât 40% din bugetul anual al Uniunii Europene, adică 140 de miliarde de dolari, este cheltuit pentru sectorul agricol. Pentru a deveni lege, propunerile vor trebui aprobate de Parlamentul European și de cele 27 de țări membre.
Astfel, 30% din sprijinul direct acordat de UE va fi condiționat de măsuri de protecție a mediului. Acestea includ diversitatea culturilor, plantarea a nu mai puțin de trei specii pe o exploatație, pe teren nu poate fi cultivată o cultură pe mai mult de 70% din suprafața, iar 7% din total va trebui lăsat necultivat pentru a proteja mediul și pentru a încuraja regenerarea zonei.
Platitile directe acordate fermierilor sunt formate din mai multe părți – subvenția de bază, cea suplimentară care încurajează tehnicile ecologice (precum rotirea culturilor), bani în plus pentru cei care practică agricultura în zone defavorizate (zone aride de exemplu) și ajutorul pentru anumite sectoare sau regiuni.
Plățile către exploatații mari vor fi limitate la 300.000 de euro pe an. În plus, vor fi aplicate taxe forfetare pentru subvențiile ce depășesc 150.000 de euro. Fermele cu un număr mare de angajați ar putea fi deductibile din aceste plăti.
Potrivit documentelor PAC, bugetul alocat sectorului agricol va scădea de la 57,4 miliarde de euro în 2013 la50,2 miliarde de euro în 2020 și va reprezenta 33% din totalul bugetului UE. În ultimii ani, numeroase voci au criticat dimensiunea acestuia ținând cont de faptul că rezultatele sunt destul de modeste și au cerut mai multe investiții în detrimentul sprijinului alocat fermierilor.
Sursa: www.incont.ro