Fermierii au transmis Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) 7.971 de solicitari de finantare pentru masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri“, a Programului National de Dezvoltare Rurala, in valoare de 272,3 milioane euro, mult peste bugetul alocat, de 120,8 milioane euro.Fermierii au transmis Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) 7.971 de solicitari de finantare pentru masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri“, a Programului National de Dezvoltare Rurala, in valoare de 272,3 milioane euro, mult peste bugetul alocat, de 120,8 milioane euro.
Astfel, acordarea finantarii va fi decisa in urma selectiei cererilor de finantare in functie de punctajele obtinute de fiecare proiect in parte. Sesiunea de primire a proiectelor a fost deschisa in perioada 1 iunie – 6 iulie 2012, fiind alocate toate fondurile pentru aceasta masura de finantare. Practic, pentru a raspunde solicitarilor tinerilor fermieri si avand in vedere cererea foarte mare de fonduri nerambursabile, au fost pusi la dispozitia solicitantilor toti banii disponibili pana la finalul perioadei de finantare, respectiv 2013.
Cele mai multe cereri de finantare conforme au fost depuse de solicitantii de fonduri nerambursabile din regiunea Nord-Vest. Acestia au depus 1.457 de proiecte, in valoare totala de aproximativ 50 de milioane de euro. In clasament urmeaza regiunile Sud-Vest (1.415 de proiecte conforme, in valoare de 47,2 milioane euro) si Sud-Est (1.214 proiecte, 43,2 milioane euro).
Pana in prezent in cadrul acestei masuri de investitii au fost semnate contracte de finantare pentru 8.044 proiecte, avand o valoare totala nerambursabila de peste 162 milioane euro. Platile efectuate insumeaza 106,8 milioane euro.
Pana la inceputul lunii mai au fost finalizate 587 de proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri, in valoare de 12,8 de milioane euro. Cele mai multe, respectiv 230 de proiecte, prevad investitii mixte (culturi vegetale si cresterea animalelor), urmate de 191 de proiecte pentru investitii in culturi de camp. De asemenea, prin 133 de proiecte s-au realizat investitii in horticultura, iar alte proiecte finalizate au vizat sectorul vitivinicol, culturi permanente (plantatii pomicole, arbusti fructiferi, pepiniere, vita-de-vie, livezi), lapte si produse lactate, precum si cresterea porcinelor, a animalelor ierbivore si a pasarilor de curte.
Sursa: www.apdrp.ro