Guvernul Romaniei a accelerat semnificativ implementarea proiectelor finantate din fonduri europene pentru a recupera terenul pierdut in prima parte a perioadei de programare 2007-2013, mai precis pana la inceputul lunii mai 2012. Incepand cu data mentionata, Guvernul Romaniei a inregistrat performante in atragerea fondurilor structurale si de coeziune: rata de absorbtie curenta a fondurilor europene este de patru ori mai mare, ajungand de la doar 8,53% la inceputul lunii mai 2013 la aproximativ 34% in prezent.
Reamintim faptul ca in anul 2013, Romania a inregistrat recorduri in absorbtia fondurilor UE: a solicitat si a incasat sume mai mari de la Comisia Europeana decat in toti anii din perioada 2007-2013. Mai precis, in 2013 au fost transmise documentele necesare pentru decontarea a peste 3,56 miliarde de euro, in timp ce in perioada 2007-2013 a fost solicitata pentru a fi decontata Romaniei o suma de doar 2,86 miliarde de euro. Totodata, in 2013, Romania a incasat peste 2,88 miliarde de euro de la Comisie, comparativ cu doar 2,2 miliarde de euro in toti anii din perioada 2007-2013. Mai mult, intr-o singura zi din acest an, in 20 februarie 2014, Romania a inregistrat un alt record absolut: a incasat peste 830 milioane de euro de la Comisie, suma mai mare decat cea incasata in oricare dintre anii 2009, 2010 si 2011, in conditiile in care Romania nu a incasat niciun euro din fondurile alocate in anii 2007 si 2008.
Actualul Guvern al Romaniei a solutionat multe dintre problemele din trecut: a luat toate masurile pentru deblocarea celor mai importante cinci programe operationale, fapt care a reprezentat deblocarea a 98% din fondurile structurale si de coeziune alocate pentru actuala perioda, si anume: Programul Operational Sectorial Mediu, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Sectorial Regional, Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Pentru toate aceste programe, Comisia Europeana sistase platile catre Romania din cauza problemelor aparute in implementare in perioada 2009-2011.
O alta performanta importanta a anului 2013 a fost evitarea dezangajarii automate de fonduri: Romania nu a pierdut niciun euro datorita accelerarii absorbtiei fondurilor europene alocate.
In plus, in 2013, Guvernul Romaniei a implementat numeroase masuri de simplificare si eficientizare a sistemului de implementare, iar in 2014 urmeaza sa fie finalizata reforma sistemului. Tot in 2014, va fi finalizata contractarea tuturor fondurilor europene alocate pentru aceasta perioada de programare.
In privinta actualului cadru financiar, care a inceput in 2007, Romania a facut greseli pentru care si astazi autoritatile romane fac eforturi considerabile pentru a recupera pasii facuti inapoi inca din faza de planificare. Subliniem faptul ca fosta guvernare nu si-a propus sa atraga fonduri semnificative in primii ani, ci si-a propus sa atraga cele mai mari sume in ultima parte a perioadei de guvernare. in schimb, ne-am propus ca in viitoarea perioada de programare, 2014 – 2020, Romania sa atraga sume semnificative inca din primii ani, pentru ca economia sa beneficieze de un sprijin puternic din partea fondurilor UE atrase. in toata aceasta perioada, tara noastra a mentinut si va continua sa aiba un dialog atent si permanent cu reprezentantii Comisiei Europene.
Suplimentar, pentru a reduce cat mai mult riscul de a pierde bani din fondurile alocate pentru actuala perioada de programare din cauza problemelor si intarzierilor aparute in absorbtia fondurilor inainte de anul 2012, autoritatile romane lucreaza la implementarea urmatoarelor solutii:
• In primul rand, proiectele implementate din fonduri europene in prezent in cazul carora exista riscul sa nu fie finalizate pana la sfarsitul anului 2015 vor fi impartite in etape de implementare pentru a solicita decontarea cheltuielilor eligibile facute pana in 2015 din fondurile alocate de UE pentru actuala perioada de programare, urmand ca sumele cheltuite ulterior sa fie solicitate din banii alocati pentru perioada 2014-2020.
• Prima solutie trebuie sa fie implementata concomitent cu cea de a doua: identificarea de proiecte finantate tot din bani publici (dar din alte surse decat fondurile UE), care au fost deja implementate sau care pot fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE pentru actuala perioada de programare.
Cele doua solutii, aplicate concomitent, vor asigura atat utilizarea optima a fondurilor UE alocate pentru actuala perioada de programare, realizarea de economii la bugetul de stat, dar si atragerea fondurilor alocate pentru perioada 2014-2020 inca din primul an al exercitiului financiar multianual. Cele doua solutii respecta prevederile regulamentelor europene.
Sursa: Finantare.ro