Romania are avantajul unei rate de creştere a PIB-ului promiţătoare în comparatie cu media europeana si al unui capital uman valoros.Romania este mai atractiva decat Cehia, Turcia, Elvetia, Olanda, Italia, Spania sau Suedia. “Romania are avantajul unei rate de creştere a PIB-ului promiţătoare în comparatie cu media europeana si al unui capital uman valoros. Vedem tot mai multi investitori atrasi de sectorul energiei regenerabile. Mai multe privatizari sunt planificate în perioada următoare, incurajand investitorii din intreaga lume sa priveasca spre tara noastra. Este esential sa stimulam aceasta evolutie pozitiva prin strategii economice adecvate”, a declarat intr-un comunicat Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst & Young Romania.
Primele cinci pozitii din clasament sunt ocupate, in ordine, de Germania, Polonia, Marea Britanie, Rusia si Franta.
Studiul are la baza o metodologie care cuprinde analiza numărului de proiecte de investitii străine realizate in 2011, pe de o parte, si o analiza soft, a perceptiei privind atractivitatea tarilor europene pentru investitii straine, pe de alta parte.
In ciuda fragilitatii economiei din zona euro, fluxul de investitii spre Europa a continuat sa creasca in 2011, numarul de proiecte fiind considerabil mai mare decât inainte de criza, conform raportului anual European Attractiveness Survey dezvoltat de Ernst & Young. In Europa, numarul proiectelor de investitii a crescut cu 2%, de la 3.757 in 2010, la 3.906 in 2011.
Desi evolutia numarului de proiecte a fost modesta, in fapt, valoarea medie a acestora a fost semnificativ mai mare, iar numărul de locuri de munca generate de investitiile straine directe a crescut cu 15%.
SUA ramane cel mai mare investitor în Europa, dezvoltand 1.028 de proiecte, care reprezinta 26% din numarul total. Numarul proiectelor de investitii dezvoltate de SUA a crescut astfel cu 6% in 2011, ajungand la cel mai inalt nivel inregistrat de studiul Ernst & Young in ultimii 10 ani.
Pentru Romania, datele BNR arata ca investitiile straine directe au atins în 2011, minimul ultimilor noua ani, 1,917 miliarde euro, si au continuat sa scada in 2012, la 490 milioane euro dupa primele patru luni.Tot E&Y a anunţat ca valoarea estimativa a fuziunilor si achizitiilor incheiate in primele cinci luni in Romania este de circa 800 de milioane de dolari, aproape dublul nivelului inregistrat in acelasi interval din 2011, desi numarul tranzactiilor s-a redus de la 59 la 52. Doar tranzactiile ale caror valori au fost anuntate de catre partile implicate au totalizat 330 milioane dolari, fata de 216 milioane dolari in ianuarie-mai 2011. Extrapoland, E&Y estimeaza pentru primele cinci luni un total al pieţei de 798 milioane dolari, fata de 408 milioane dolari in primele cinci luni din 2011.
Sursă: www.esimplu.ro