Curtea de Conturi Europeană a publicat Raportul anual referitor la execuția bugetului UE privind exercițiul financiar 2012. În calitatea sa de auditor independent, Curtea de Conturi Europeană a validat conturile Uniunii Europene pentru exercițiul 2012, asa cum a procedat pentru fiecare exercițiu financiar începând cu 2007.
Indicele de eroare estimat de Curte pentru ansamblul bugetului UE este de 4,8% pentru exercițiul financiar 2012 (acesta fiind de 3,9% pentru 2011). Toate domeniile care acoperă cheltuieli operaționale au fost afectate de un nivel semnificativ de eroare în 2012.
Printre erorile tipice, se numără plățile efectuate către beneficiari neeligibili, pentru proiecte neeligibile, pentru achiziții de bunuri și servicii sau pentru investiții care nu s-au realizat cu aplicarea în mod corespunzător a normelor în materie de achiziții publice.
În 2012, Uniunea Europeană a cheltuit 138,6 miliarde de euro, pentru aproximativ 80% din această sumă, gestiunea este asigurată de Comisie în comun cu statele membre. Curtea a criticat autoritățile statelor membre în acele cazuri în care acestea dispuneau de informații suficiente care să le fi permis detectarea și corectarea erorilor înainte să solicite rambursarea cheltuielilor de la bugetul UE.
Potrivit auditorilor, dezvoltarea rurală a fost domeniul cu cel mai mare grad de erori, 7,9% din cheltuieli fiind afectate de erori, urmată de politica regională, energie şi transporturi cu un grad de erori de 6,8%.
România se numără printre cele 14 state în care au fost verificate 160 de operaţiuni din cadrul programului pentru dezvoltare rurală. Raportul Curţii de Conturi Europene aminteşte că, în cazul unui program operaţional din cadrul FEDER (Fondul european de dezvoltare regională – n.r.) în România, Comisia a identificat, între 2010 şi 2012, o serie de deficienţe grave în sistemele de gestiune şi de control în general, precum şi la nivelul achiziţiilor publice. După întreruperea plăţilor, Comisia a convenit cu autorităţile române să se aplice corecţii individuale la nivelul proiectelor. Acest lucru a avut consecinţe asupra rambursării efectuate de Comisie către România în decembrie 2012.
În raportul său, Curtea de Conturi Europeană adresează un apel în vederea reconceperii normelor care se aplică cheltuirii fondurilor UE şi recomandă simplificarea cadrului legislativ.
Sursa : www.mediafax.ro /www.agerpres.ro