Antreprenorii prezenți la Conferința Afaceri.ro București au avut o ocazie unică de a privi în viitorul cercetării și dezvoltării românești.
Adrian Curaj, directorul general al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) a prezentat în avanpremieră câteva dintre concluziile Strategiei pentru dezvoltare inteligentă a României, care urmează să fie făcută public în mod oficial la sfârșitul acestui an.
“Am identificat unde sunt concentrate capabilitățile de cercetare în zona publică și privată. Le-am proiectat pe harta țării și am obervat lucruri spectaculoase: acestea realizau proiecte de cercetare/inovare, aveau produse de succes, aveau exporturi, dar nu colaborau”, a subliniat Adrian Curaj.
Acesta a evidențiat faptul că strategia își propune, pe de o parte, să găsească instrumente pentru a implica mediul privat în efortul de cercetare-inovare.
Pe de altă parte, se dorește concentrarea cercetării pe anumite sectoare prioritare, care să ducă la o creștere a competitivității și a producției per ansamblu.
Potrivit șefului UEFISCDI, eforturile României de specializare inteligentă ar trebui sa fie axate pe următoarele domenii:
- Bioeconomie;
- ICT;
- Eco-tehnologii;
- Energie și mediu.
Adrian Curaj a vorbit și despre necesitatea dezvoltării legăturilor dintre instituțiile de cercetare și mediul de afaceri, dar și despre încurajarea antreprenorilor pentru a-și dezvolta propriile departamente de cercetare și pentru a investi masiv în acest sector.
Conferința Afaceri.ro are ca tema clusterele inovative, văzute ca factori-cheie în specializarea economică inteligentă și a reunit o serie de experți care vor împărtăși antreprenorilor prezenți viziunea lor unică asupra dezvoltării mediului de afaceri.
Sursa: Finanțare.ro