Ca urmare a publicării articolului „Curtea de Audit a UE: Nereguli privind achiziţiile publice şi dezvoltarea rurală din România în 2012” de către Mediafax, APDRP a luat poziție prin publicarea unui comunicat de presă.
Comunicatul viza sublinierea punctului de vedere al APDRP, prin raportarea la datele furnizate de articolul de presă.
Reprezentantul cu relații publice preciza faptul că Raportul Curții de Conturi a Uniunii Europene (ECA) prezintă analiza efectuată asupra plăților din cursul anului 2012. Analiza cuprindea evaluarea procedurilor de achiziție publică aplicabile beneficiarilor publici ai Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) care au derulat achiziții în perioada 2009 – 2010.
Achizițiile publice se desfășoară în baza unei legislații specifice, respectiv OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, precum și a unei proceduri de lucru interne care încă din 2011 a fost modificată astfel încât să răspundă cerințelor rezultate în urma misiunilor de audit ale Comisiei Europene și pentru a asigura gestionarea corectă a fondurilor europene.
Erorile din perioada respectivă au fost generate de o slabă capacitate administrativă a autorităților publice locale care au derulat achizițiile publice pentru bunuri, lucrări sau servicii în cadrul proiectelor finanțate prin PNDR.
Eșantionul selectat pentru cele patru misiuni care au vizat APDRP a inclus 24 de proiecte finanțate prin Măsura 322 „Renovarea și dezvoltarea satelor” a PNDR. Pentru jumătate dintre acestea, respectiv 12, ECA a formulat constatări preliminare cu privire la procedurile de achiziții publice. Pentru 7 dintre cele 12 proiecte, ECA a stabilit erori cu impact financiar, indicele de eroare pentru două dintre acestea fiind de 0,89% și respectiv, 1,53%. Pentru alte 3 proiecte eroarea a fost de 0%, existând doar constatări fără impact financiar. Pentru un singur proiect indicele de eroare a fost stabilit la 91,76%.
De la demararea PNDR în anul 2008, APDRP a primit și verificat 143.529 de cereri de finanţare, în valoare de 18,03 miliarde de euro. Până la această dată, au fost selectate, pentru a primi finanţare nerambursabilă, 89.774 de proiecte cu o valoare de 6,42 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 96% a fondurilor publice (finanțarea Uniunii Europene și cofinanțarea Guvernului României) disponibile pentru Măsurile de investiții. De asemenea, au fost încheiate contracte de finanțare cu 83.268 de beneficiari pentru proiecte de investiții prin care se realizează investiții în mediul rural în valoare de 5,5 miliarde de euro.
Sursa: www.apdrp.ro