Tip proiect : Întreprinderi inovatoare de tip start-up şi spin-off
Acțiunea 1.2.1 Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte de CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institutele de CD și universități, în scopul inovării de procese și de produse în sectoarele economice care prezintă potențial de creștere
Lansare începând cu 27.05.2015!
Prioritate de investiții PI 1b: Promovarea investițiilor în C&I, dezvoltarea de legături și sinergii între întreprinderi, centrele de cercetare și dezvoltare și învățământul superior
Obiectiv: realizarea de produse, tehnologii/procese noi sau semnificativ îmbunătăţite în scopul producţiei şi comercializării.
Asistenţa financiară nerambursabilă pe proiect: max. 840.000,00 lei şi nu poate depăşi echivalentul în lei a 200.000,00 Euro, la data semnării contractului de finanţare, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naţionale sau comunitare.
Pentru beneficiarii care îşi desfăşoară activitatea în sectorul transportului rutier, valoarea totală a asistenţei financiare nerambursabile este de max. 420.000 lei şi nu poate depăşi echivalentul în lei a 100.000 Euro, la data semnării contractului de finanţare, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naţionale sau comunitare.
Valoarea grantului va reprezenta maxim 90% din valoarea totală a costurilor eligibile ale proiectului. Restul de 10% din costurile eligibile ale proiectului va reprezenta contribuţia proprie a beneficiarului din fonduri private.
Domeniul de aplicare: domeniile și subdomeniile de specializare inteligentă şi sănătate definite prin strategia CDI- conform Anexei 3.
Durata maximă admisă a unui proiect este de 24 luni.
Start-up-uri: întreprindere,infiintata in baza legii 31/1990, care înregistrează o vechime de maximum 3 ani în anul depunerii proiectului ;
Spin-off-uri: întreprinderi care urmează să se înfiinţeze pe baza unui rezultat obţinut în organizaţii de cercetare de drept public (instituţie de CD sau de învăţământ superior). Directorul proiectului este angajatul unei organizaţii de drept public de cercetare, care a participat la obţinerea rezultatelor pe care se bazează noul proiect propus de spin-off. Prin această acţiune se vor finanţa proiectele de tip „spin-off” care asigură unui cercetător sau unui grup de cercetători posibilitatea să se desprindă din instituţia publică, unde a dezvoltat un proiect de cercetare şi a obţinut un rezultat, în scopul continuării în cadrul firmei proprii a soluţiei cercetate până la finalizarea ei, în vederea producerii şi comercializării rezultatelor pe piaţă;cercetărorul nu este obligat sa părăsească instituția publică.
În cazul spin-off-urilor, acestea nu trebuie să fie înregistrate la Registrul Comerţului ca firme, în momentul depunerii cererii de finanţare. După evaluarea şi selectarea în vederea finanţării a propunerilor de proiecte, se solicită potenţialilor beneficiari să-şi înregistreze firma la Registrul Comerţului, ca firma nouă, care nu preia datoriile altei societăţi comerciale.
A. Condiţii de eligibilitate pentru start-up
1. Este intreprindere: înființată în baza legii 31/1990, funcţionează pe teritoriul României, cu o vechime de maximum 3 ani în anul depunerii proiectului;
2. Întreprinderea solicitantă activează în oricare din sectoarele economice, cu excepţia următoarelor sectoare:
(a) pescuit și acvacultură, astfel cum sunt reglementate de Regulamentul (CE) nr. 104/2000 al Consiliului;
(b) producția primară de produse agricole;
(c) în sectorul prelucrării și comercializării produselor agricole
3. Întreprinderea solicitantă nu se află în stare de faliment sau lichidare, afacerile sale nu sunt administrate de către un judecător sindic sau activităţile sale comerciale nu sunt suspendate ori nu fac obiectul unui aranjament cu creditorii sau nu este într-o situaţie similară cu cele anterioare, reglementată prin lege;
4. Întreprinderea solicitantă nu are obligaţii de plată scadente către instituţiile publice, şi-a îndeplinit la timp obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi a altor contribuţii către bugetul de stat, bugetele speciale şi bugetele locale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
5. Reprezentantul legal al întreprinderii solicitante nu a furnizat informaţii false şi asigură informaţiile solicitate mai sus;
6. Întreprinderea solicitantă nu se află în dificultate,
7. Reprezentantul legal al întreprinderii solicitante nu a fost condamnat în ultimii 3 ani, prin hotărâre definitivă a unei instanţe judecătoreşti, pentru o faptă care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greşeli în materie profesională.
8. Solicitantul va utiliza finanţarea nerambursabilă strict pentru activităţile şi costurile precizate în proiect.
9. Solicitantul deţine un rezultat care poate să fie:
a) Brevet
b) Cerere de brevet
c) Teza de doctorat – a directorului de proiect, angajat al start-up-ului
d) Drepturile de utilizare ale rezultatelor cercetării in proiect pentru cazul unei cercetări finanţate printr-un program public ( firma solicitantă este beneficiar sau partener);
e) Drepturile de utilizare ale rezultatelor cercetării în proiect pentru cazul unei cercetări efectuate de o instituţie de cercetare (o entitate care, indiferent de modul de organizare, are în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea) finanţată de către firma solicitantă( start-up-ul).
B. Condiţii de eligibilitate pentru spin-off
1. Solicitantul, directorul de proiect, initiatorul spin-off-ul, deţine un rezultat care poate sa fie:
a) un brevet
b) cerere de brevet
c) teza de doctorat (a directorului de proiect –initiatorul spin-offului)
d) Drepturile de utilizare ale rezultatelor cercetării în proiect pentru cazul unei cercetări, efectuate în instituţia publică de unde provine iniţiatorul spin-offului şi finanţate printr-un program public (iniţiatorul spin-offului a fost director de proiect)
2. Spin-off-ul trebuie să dispună de un spaţiu în care să-şi desfăşoare activitatea (locaţia proiectului).
3. Reprezentantul spin-off-ului (directorul de proiect) este angajatul unei organizaţii de drept public de cercetare.
Tip proiect: Întreprinderi nou-înființate inovatoare
Acțiunea 1.2.1 Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte de CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institutele de CD și universități, în scopul inovării de procese și de produse în sectoarele economice care prezintă potențial de creștere
Lansare începând cu 27.05.2015!
Prioritate de investiții PI 1b: Promovarea investițiilor în C&I, dezvoltarea de legături și sinergii între întreprinderi, centrele de cercetare și dezvoltare și învățământul superior
Obiectivul urmărit prin susținerea finanțării acestui tip de proiect este de a stimula inovarea în întreprinderi nou-înființate inovatoare, care dezvoltă produse şi/sau procese noi sau substanțial îmbunătățite în scopul producției și comercializării. Specificul acestui tip de proiect constă în valorificarea unor rezultate de cercetare-dezvoltare sau idei brevetate, ca bază de pornire pentru dezvoltarea acelor produse (bunuri sau servicii), procese, tehnologii identificate de aplicant ca fiind cerute de piață pe bază de pre-comenzi sau pre-contracte ferme deținute de aplicant.
Asistenţa financiară nerambursabilă pe proiect: max. 4.500.000 lei (echivalentul în lei a 1 milion euro) pentru regiunea București-Ilfov şi max. 6.750.000 lei (echivalentul în lei a 1,5 milioane euro) pentru celelalte regiuni ale României.
Ajutorul pentru întreprinderile nou-înființate inovatoare se acordă o singură dată și numai pe perioada în care beneficiarul îndeplinește condițiile de întreprindere nou-înființată inovatoare. Întreprinderile care au beneficiat de asistență financiară pentru întreprindere nou creată inovatoare prin operațiunea O233 „Promovarea inovării în cadrul întreprinderii” a Axei 2 POS-CCE în perioada de programare 2007-2013, nu sunt eligibile.
Activitățile din cadrul proiectelor realizate de întreprinderile nou-înființate inovatoare se finanţează cu 100% din costurile eligibile pe perioada în care beneficiarul îndeplineşte condiţiile de întreprindere nou-înființată inovatoare.
Domeniul de aplicare: domeniile de specializare inteligentă și sănătate definite prin Strategia Națională de CDI aprobată prin HG nr. 929/2014.
Durata maximă admisă a unui proiect este de 24 luni.
Solicitanți eligibili: Întreprinderea nou-înființată inovatoare
Definiție:Întreprinderea nou-înființată inovatoare respectă prevederile Regulamentului Nr. 651/2014 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața comună în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare) și schema de ajutor de stat privind „Finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) și a investițiilor în CDI prin programul operațional competitivitate(POC)” și conform prezentului ghid înseamnă: o întreprindere mică, cu o vechime de până la 5 ani de la înregistrare, care nu a fost și nu este cotată în lista oficială a unei burse de valori, care nu a distribuit încă profituri și care nu s-a format printr-o fuziune. Costurile aferente activității de cercetare și dezvoltare reprezintă cel puțin 10% din costurile sale totale de funcționare înregistrate cel puțin în cursul unuia dintre cei 3 ani care preced acordarea ajutorului de stat. În sensul prezentului ghid este obligatorie existenta unui istoric financiar pentru cel puțin un an fiscal anterior depunerii cererii de finanțare.
Solicitantul are personalitate juridică și este constituit conform legislației relevante în vigoare, înregistrat în România sau într-un stat membru UE.
Activități eligibile
- Activitățile de cercetare industrială se vor realiza direct de aplicant sau prin achiziția unui serviciu de cercetare și vor consta, de exemplu, în: elaborarea, realizarea, experimentarea modelului sau soluţiei noi pentru produs/ metodă/ sistem/ tehnologie/ serviciu nou sau substanțial îmbunătățit, conform definiției de la art.8, lit.(i), din schema de ajutor de stat privind „ Finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) și a investițiilor în CDI prin programul operațional competitivitate(POC)”.
- Activitățile de dezvoltare experimentală se vor realiza direct de aplicant sau prin achiziția unui serviciu de cercetare și vor consta, de exemplu, în: dobândirea, combinarea, modelarea și utilizarea unor cunoștințe și competențe relevante existente de ordin științific, tehnologic, de afaceri și altele, cu scopul de a dezvolta produse, procese sau servicii noi sau îmbunătățite conform definiției de la art.8, lit. (j), din schema de ajutor de stat privind „ Finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) și a investițiilor în CDI prin programul operațional competitivitate (POC)”.
- Activitățile de inovare se vor realiza direct de aplicant sau prin achiziția unui serviciu de inovare și vor consta în:
- obţinerea, validarea și protejarea brevetelor și altor active necorporale;
- detașarea de personal cu înaltă calificare (personalul detașat de la o organizație de cercetare care efectuează activități de cercetare-dezvoltare și inovare într-o funcție nou creată în cadrul întreprinderii beneficiare, fără să se înlocuiască alţi salariaţi în întreprinderea beneficiară. La sfârșitul perioadei de detașare, personalului detașat i se va asigura dreptul de a reveni la angajatorul anterior) conform definiției de la art.8, lit. (q) și (r), din schema de ajutor de stat privind „ Finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) și a investițiilor în CDI prin programul operațional competitivitate (POC)”.
- servicii de consultanţă în domeniul inovării: servicii de consultanță, asistență în ceea ce privește transferul de cunoștințe, achiziția, protecția și valorificarea activelor necorporale, utilizarea standardelor și a reglementărilor care le conțin conform definiției de la art.8, lit.(s) din schema de ajutor de stat privind „ Finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) și a investițiilor în CDI prin programul operațional competitivitate (POC)”.
- servicii de sprijinire a inovării pentru: închirierea de spaţii de lucru, acces la bănci de date şi biblioteci tehnice, studii de piaţă, utilizarea de laboratoare pentru testări/experimentări, etichetarea, testarea şi certificarea calităţii conform definiției de la art.8, lit.(t) din schema de ajutor de stat privind „ Finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) și a investițiilor în CDI prin programul operațional competitivitate (POC)”.
- inovare organizațională conform definiției de la art.8, lit.(u) din schema de ajutor de stat privind „ Finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) și a investițiilor în CDI prin programul operațional competitivitate (POC)”.
- inovare de proces conform definiției de la art.8, lit.(v) din schema de ajutor de stat privind „ Finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) și a investițiilor în CDI prin programul operațional competitivitate (POC)”.
4. Activităţi pentru introducerea în producţie a rezultatelor cercetării-dezvoltării vor consta în principal în:
- achiziţia de utilaje, instalaţii şi echipamente strict necesare pentru introducerea rezultatelor cercetării în ciclul productiv. Max. 50% din valoarea totala eligibilă a proiectului poate fi alocată acestor activități. .
- achiziţia de active necorporale necesare pentru introducerea rezultatelor cercetării în ciclul productiv altele decât cele inițiale pentru eligibilitatea aplicației (brevete, licențe). Valoarea eligibilă pentru achiziția de active necorporale pentru introducerea în producție poate fi de max. 10% din valoarea totală a punctului D (cheltuieli pentru introducerea în producție a rezultatelor) .
- activităţi de realizare (şi comercializare) a produsului (bun sau serviciu) sau procesului, din care pot face parte de exemplu, următoarele activităţi:
– elaborarea documentaţiei de introducere în fabricaţie/de punere în funcţiune/de operare/de aplicare, etc ;
– pregătirea de fabricaţie/de punere în funcţiune/de operare (experimentări, testări, încercări, analize etc);
– revizuirea documentaţiei tehnice de introducere în fabricaţie/punere în funcţiune/operare/aplicare, etc;
– punerea în fabricaţie/funcţiune/operare/aplicare (executarea şi/sau exploatarea seriei „zero” a produsului ori a instalaţiei-pilot;
– exploatarea rezultatului cercetării /obiectului invenţiei prin realizarea lui pe scară largă; (realizarea de servicii noi/ semnificativ îmbunătăţite pentru clienţi, ca urmare a aplicării modelului/ procedeului/ procesului/ metodei inovative);
– comercializarea rezultatelor de către deţinătorul de drepturi care este şi producător
Valoarea grantului
Activitățile din cadrul proiectelor realizate de întreprinderile nou-înființate inovatoare se finanţează cu 100% din costurile eligibile pe perioada în care beneficiarul îndeplineşte condiţiile de întreprindere nou-înființată inovatoare. Asistenţa financiară nerambursabilă pe proiect: max. 4.500.000 lei (echivalentul în lei a 1 milion euro) pentru regiunea București-Ilfov şi max. 6.750.000 lei (echivalentul în lei a 1,5 milioane euro) pentru celelalte regiuni ale României.