Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), in parteneriat cu Asociatia Oraselor din Romania (AOR) si Asociatia Secretarilor Oraselor din Romania (ASOR), va implementa, pana pe 26.11.2015, proiectul “Dezvoltarea capacitatii de planificare strategica la nivelul autoritatilor administratiei publice locale ale oraselor din Romania”.
Proiectul, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013, are ca obiectiv general cresterea capacitatii administrative a autoritatilor administratiei publice centrale si locale.
Proiectul urmareste sa dezvolte, la nivelul oraselor din Romania, capacitatea de planificare strategica a autoritatilor publice. In acest scop, sunt prevazute activitati de formare pentru angajatii din administratia publica, acestia urmand sa aplice cunostintele dobandite in institutiile in care lucreaza.
Beneficiarii activitatilor de formare vor gestiona ulterior, la nivelul autoritatilor publice in care sunt angajati, procesul prin care vor fi actualizate/elaborate strategia locala de dezvoltare durabila si cel putin 2 proiecte cu finantare din fonduri nerambursabile. Se estimeaza realizarea, in acest fel, a 100 de strategii locale de dezvoltare durabila elaborate pentru orasele selectate si a cel putin 200 de proiecte (cate 2 proiecte pentru fiecare oras). Beneficiarii vor avea, pe tot parcursul activitatilor, sprijinul echipei de implementare a proiectului si al unor experti externi in domeniul politicilor publice locale si al elaborarii/managementul proiectelor.
Grupul tinta al proiectului este format din autoritati ale administratiei publice centrale si locale si angajatii acestora: 10 din cadrul MDRAP, care vor urma modulul pentru a deveni formatori si 300 ai autoritatilor publice locale din orasele selectate (cate trei din fiecare oras) care vor fi formati in domeniile politici publice locale, management financiar al proiectelor si managementul proiectelor.
Selectarea celor 100 de orase participante va avea la baza urmatoarele criterii: disponibilitatea; asumarea obligatiei de a asigura participarea a 3 persoane (care sa nu mai fi beneficiat de instruire in acelasi domeniu, finantata din fonduri publice); dispunerea teritoriala (cel putin 1 oras din fiecare judet); data transmiterii documentelor in forma ceruta.
Tot in cadrul proiectului vor fi organizate, pentru schimbul de experienta, 3 vizite de studiu in 3 orase situate in tari din cadrul Uniunii Europene.
Un alt rezultat stabilit prin proiect este elaborarea unui document de analiza statistica referitor la structura socio-economica a oraselor implicate.
Coordonarea proiectului este asigurata la nivel national, alte activitati urmand sa aiba loc la nivel regional (sesiunile de formare, seminarii, ateliere de lucru), la nivel local (elaborarea/actualizarea strategiilor locale de dezvoltare durabila, elaborarea proiectelor etc) si la nivel international (vizitele de studiu).
Valoarea totala eligibila a proiectului este de 7.188.994 de lei (fara TVA), din care 6.110.644,90 de lei reprezinta valoarea eligibila nerambursabila din Fondul Social European, iar 1.078.349,10 lei – cofinantarea eligibila a beneficiarului si a partenerului.
Sursa: Finantare.ro