Evoluția unei afaceri presupune atingerea unui nivel, de la care implementarea unei strategii de dezvoltarea este necesară din prisma riscurilor la care se supune în cazul stagnării. Întreprinzătorii, în acel moment, se văd nevoiți să aleagă un mijloc de finanțare pentru îndeplinirea obiectivelor stategice, din mijloacele disponibile:
- Finanțare proprie;
- Fonduri nerambursabile fie prin programele structurale, fie prin programele guvernamentale;
- Finanțare bancară.
Finanțare proprie
Avantajul principal al finanțării unei afaceri din surse proprii îl reprezintă controlul asupra acestor bani. Spre deosebire de credit sau fonduri nerambursabile, nu este nevoie de documente justificative, aprobări sau îndeplinirea anumitor condiții pentru folosirea banilor. Banii pot fi folosiți în orice moment, iar în cazul unui eventual eșec al afacerii, antreprenorul nu va trebui să suporte în continuare dobânda aferentă creditului sau anumite penalități impuse de finanțator – în cazul fondurilor nerambursabile.
Dezavantajul folosirii surselor proprii este că de obicei acestea sunt insuficiente pentru afacerea pe care dorim sa o dezvoltăm, astfel că rezultatul va fi apelarea la fonduri nerambursabile sau la credite. Însă atunci când avem de-a face cu o afacere nouă, inovativă, netestată, creditele bancare se obtin foarte greu din cauza lipsei de credibilitate și al dispobilităților bănești. Astfel, că în cele mai multe cazuri soluția cea mai viabilă rămâne accesarea fondurilor nerambursabile.
Fonduri nerambursabile fie prin programele structurale, fie prin programele guvernamentale
Avantajul accesării fondurilor nerambursabile este o soluție de finanțare viabilă pentru antreprenori. Companiile au la dispoziție o varietate de linii de finanțare grupate în funcție de necesitățile mediului de afaceri astfel încât orice investiție să îș găsească mijlocul de finanțare. Domeniile disponibile oferă avantaje atât competitorilor existenți cât și celor noi intrați pe piață prin încurajarea dezvoltării. Procentul de finanțare variază de la 50% până la 100%. În aceste condiții, aplicarea unui proiect și solicitarea de fonduri nerambursabile presupune suporatarea cofinanțarii și al cheltuielilor neeligibile (de exemplu TVA-ul).
Dezavantajulul considerat de majoritatea beneficiarilor ca fiind cel mai important este factorul timp. Demararea și implementarea unui proiect se face în codițiile și termenee impuse de procedurile fiecărui program în parte.
Finanțare bancară
Avantajul este că instituțiile financiar bancare și nebancare se întrec în oferte pentru întreprinderi, prin personalizarea și adaptarea lor în funcție de necesitățiile fiecăruia.
Dezavantajulul este că o companie care are mai puțin de un an de activitate, dar care se dovedește profitabilă și are nevoie de fonduri pentru dezvoltare, se confruntă cu reticența bancilor. De cele mai multe ori, băncile aleg afaceri stabile din domenii în care un antreprenor nu poate sa dea greș pentru a le susține. De asemenea, procesul obținerii unei finanțări este anevoios și implică o documentație stufoasă dar și dispobilitatea în oferirea de garanții.
Ioana Cristea,
Vertical Finance