Eşecurile repetate ale guvernelor de a absobi fonduri comunitare au cauzat un “defetism”, instalat şi la nivelul opiniei publice, că România nu poate atrage bani europeni, exterm de periculos pentru viitorul economiei.Eşecurile repetate ale guvernelor de a absobi fonduri comunitare au cauzat un “defetism”, instalat şi la nivelul opiniei publice, că România nu poate atrage bani europeni, exterm de periculos pentru viitorul economiei, întrucât stimularea economisirii grevează consumul, apreciază guvernatorul BNR.
Şeful BNR a arătat că aderarea la Uniunea Europeană a fost gândită în contextul în care România va contribui cu numerar la bugetul comunitar, iar pentru o contribuţie de o unitate urma să primească bani europeni de 2-3 unităţi.
Dincolo de faptul că fondurile europene reprezintă “bani ieftini”, oficialul BNR a arătat că România nu are economisire internă suficientă care să compenseze fluxurile externe de capital privat.
“Iar dacă stimulăm în continuare economisirea, cum s-a întâmplat, grevăm asupra cererii de consum. Şi, în consecinţă, toată aceea idee că să stimulăm consumul… păi cu ce să-l stimulezi când lumea economiseşte. Lumea şi corporaţiile economisesc mai mult din diverse motive, inclusiv datorită faptului că băncile stimulează economisirea ca să se balanseze ele (…) Rezolvarea la această problemă majoră, esenţială pentru creşterea de durată a României, era legată de absorbţia banilor comunitari”, a conchis Isărescu.
Sursa: www.zf.ro