Directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi, prezent recent în emisiunea Viața Satului într-un material dedicat campaniei de informare intitulată generic ”Caravana PNDR vine în satul tău”, a dezvăluit direcțiile noului Program de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
În urma experienței prezentului Program Național de Dezvoltare Rurală, s-a constatat că slaba pregătire a consultanților care întocmesc documentațiile pentru proiecte se propagă la toate nivelele, începând de la dezmăgirea beneficiarilor, consumarea resurselor în evaluare, întârzierea implementării proiectelor, derularea îngreunată a proiectelor, întâmpinarea de probleme legate de condițiile eligibilitate și punctare în perioada de monitorizare ca urmare a oferirii de informații eronate aplicanților. Pentru noul apel de finanțare 2014-2020 se dorește acceptarea spre decontare al cheltuielilor cu serviciile de consultanță numai în cazul persoanelor autorizate. Beneficiarii nu vor fi restricționați în selecționarea exclusivă al consultanțiilor autorizați, dar costurile aferente serviciilor de consultanță nu vor fi incluse pe lista celor eligibile.
Principalele schimbări au în vedere realizarea unei selecții rapide al proiectelor prin reducerea timpilor actuali, simplificarea documentațiilor de depunere al proiectelor, acordarea automată al acceptului de finanțare pentru investițiile care depășesc un anumit prag de punctare fără a se mai aștepta selecția finală, contractarea proiectelor care au în vedere realizarea de lucrări de construcții-montaj numai pe baza de Proiect Tehnic pentru a se evita schimbările de soluții tehnice, simplificarea procedurilor de achiziții prin raportarea la o bază de prețuri rezonabile.
Simplificarea sistemului de selecție are în vedere următoarele principii: reducerea numărului de documente solicitate la depunerea proiectului prin prezentarea unui plan minimalist pentru detalierea investiției solicitate și anexarea strictă a documentelor justificative relevante. Aplicațiile care depășesc pragul impus de punctare vor primii automat finanțarea fără a mai fi nevoite să astepte finalizarea procedurii de evaluare și selecție națională. În acest mod interesul beneficiarilor va crește, ca urmare a oferirii posibilităii de demarare efectivă a investiției în termenele prognozate în documentația proiectului.
Lansarea sesiunilor de depunere se va face o singură dată în an, prin alocarea bugetului propus pentru anul respectiv și în plus, suplimentarea acestuia din bugetul de pe anul următor prin raportarea valoarea finanțărilor solicitate de investiții. Prin acest sistem se dorește finanțarea unui număr cât mai mare de aplicanți, dar mai ales eliminarea situațiilor în care proiectele declarate eligibile rămân nefinanțare din cauza alocării unui buget insuficient. Eliminarea barierelor financiare raportate la bugetul disponibil are ca efect scontat absorbția rapidă a fondurilor conform solicitărilor venite din mediul rural și nu conform previziunilor implementării Programului de Dezvoltare Rurală.
Rata de absorbție actuală a PNDR este de 59%, bani rambursați României de Comisia Europeana (CE). Valoarea fondurilor structurale și de coeziune returnate României în acest an de către Comisia Europeană a ajuns la aproximativ 2,4 miliarde de euro la data de 22 octombrie 2013 mai mult decât în întreaga perioadă 2007-2012, când țara noastră a primit doar 2,2 miliarde de euro din finanțările alocate.
Acestă realizare este efectul măsurilor implementate, care au asigurat reluarea plăților de către Comisie pentru patru programe operaționale în cursul acestui an, efectuarea de plăți către beneficiarii proiectelor, respectiv simplificarea și eficientizarea sistemului.
Ioana Maria Cristea,
Vertical Finance