Un centru de excelenţă, construit în locul unei foste spălătorii a unei maternităţi din Timişoara, dă acum posibilitatea femeilor gravide să afle dacă fătul suferă de anumite boli. Acest lucru era posibil, până de curând, doar în clinicile private. Acum, femeile se programează online şi vin din toată ţara la consultaţiile gratuite. Totul a fost posibil prin intermediul unui proiect transfrontalier, în valoare de 2 milioane de euro, realizat împreună cu autoritățile din Serbia.
Două astfel de ecografe, cu o valoare totală de peste 300 de mii de euro, au fost achiziţionate în cadrul Centrului de Excelenţă în Medicina Fetală. Sunt unice în vestul ţării.
”Ne permite să punem diagnosticul de malformaţii când sarcina este încă mică şi-atunci vorbim de primul trimestru. În cazul în care noi depistăm acest malformaţii şi ele sunt incompatibile cu viaţa, pacienta poate să beneficieze de întreruperea sarcinii”, ne informează Daniela Chiriac, medic specialist în ginecologie la Spitalul Municipal Timişoara.
Programările se fac online, iar deja cei şase medici care realizează consultaţii gratuite sunt ocupaţi în următoarele săptămâni, deoarece vin paciente din întreaga ţară, nu doar din zona de vest.
”Proiectul, în primul rând, creşte adresabilitatea femeilor la medici, pentru că nu toate au bani ca să se adreseze unui cabinet privat, în condiţiile în care o ecografie de morfologie fetală costă 300 de lei, 3 milioane de lei”, precizează Olimpia Oprea, iniţiatorul proiectului, de la Spitalul Municipal Timişoara.
”Noi suntem foarte mulţumiţi de aparatele acestea, sunt performante, ca atare se pot obţine şi rezultate pe măsură”, afirmă Diana Tătucu, asistent la Spitalul Municipal Timişoara.
Clădirea aparţine Primăriei Timişoara, prin intermediul căreia a şi fost realizat proiectul şi care a cofinanţat investiţia.
”În urmă cu un an şi jumătate aici era o clădire veche în care, în trecut, funcţiona spălătoria maternităţii. Acum, imobilul găzduieşte un centru de excelenţă în medicină, cu săli de conferinţă, saloane şi cabinete cu aparatură de ultimă generaţie”, afirmă Maria Rohnean, reporter Digi24 Timişoara.
Un alt proiect european este în derulare în prezent, tot în cadrul Spitalului Municipal şi tot cu fonduri europene. În total, numai la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a unităţii sanitare au fost atrase de la Uniunea Europeană sume care depăşesc 8 milioane de euro.
Sursa: digi24.ro