INTERREG – Programul de Cooperare Transfrontalieră IPA Romania-Serbia 2014-2020 – call 2015
APEL DE DEPUNERE: 15.09.2015 –01.02.2016, repectiv 15.09.2015- 15.03.2016 (proiecte strategice).
UPDATE: Comunicat oficial BRCT
”Un număr de 193 de cereri de finanțare au fost depuse până la 1 februarie 2016 – data limită de depunere a propunerilor de proiecte în cadrul primului apel de proiecte al Programului Interreg IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia. Numărul de proiecte depuse la Secretariatul Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră –Timișoara arată interesul semnificativ al potențialilor beneficiari pentru atragerea de fonduri europene prin acest program.
Cu un buget de 50 milioane de euro, apelul a avut termen limită pentru depunerea propunerilor de proiecte data de 1 februarie 2016. Apelul rămâne deschis până la 15 martie 2016 pentru depunerea de proiecte strategice, pentru care este alocat un buget de 22 de milioane de euro, în cadrul acestui prim apel. Se estimează că proiectele câștigătoare vor fi selectate în luna iunie a.c.”
Programele de cooperare transfrontalieră sunt de un real sprijin pentru ONG-urile, instituţiile publice şi administraţiile publice locale situate în zonele de frontieră care vor să contribuie la dezvoltarea socio-economică a acestor regiuni şi a nivelului de trai al locuitorilor prin investiţii la nivel transfrontalier în:
- Dezvoltarea turismului: crearea de trasee tematice, reabilitarea de obiective turistice, amenajarea clădirilor istorice, realizarea de festivităţi cu o anumită tematică, info-point-uri, piste de ciclism, reabilitarea siturilor naturale și culturale, Construirea/reabilitarea/extinderea infrastructurii de acces la atracțiile turistice, amenajarea de centre SPA, ecoparcuri, foişoare, peşteri, muzee etc.
- Îmbunătăţirea infrastructurii edilitare: reconstrucția/reabilitarea/modernizarea drumurilor transfrontaliere , reţele utilitare, conectivitate la Internet, sisteme de fluidizare a traficului, dezvoltarea și implementarea unor conexiuni de transport integrate
- Crearea şi modernizarea infrastructurii sociale şi de sănătate: înfiinţarea de cămine de bătrâni, cantine sociale, furnizarea de noi servicii sociale şi medicale, baze de date pacienţi, înfiinţarea de clinici/spitale/puncte de urgenţă etc.
- Crearea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de învăţământ şi culturale: crearea de grădiniţe, şcoli bilingve, reabilitarea claselor, a laboratoarelor, organizarea de olimpiade, competiţii sportive şi culturale, amenajarea de săli de teatru, dans, creaţie, artă, expoziţii etc.
- Facilitarea dezvoltării sectorului IMM: crearea de baze de date, centre de informare pentru IMM, infrastructură de afaceri, pieţe agroalimentare, târguri de afaceri, centre de afaceri etc.
- CDI: proiecte de cercetare experimentală şi dezvoltare industrială în diverse domenii
- Formarea profesională a aleşilor locali, a tinerilor, a şomerilor
- Promovarea culturii şi a tradiţiilor comune
- Protecţia mediului: managementul deşeurilor, a apelor, protecţia şi gestiunea ariilor protejate
- Modernizarea infrastructurii pentru situaţii de urgenţă: construcţia şi dotarea centrelor de pompieri, înfiinţarea de servicii de intervenţie rapidă, monitorizarea parametrilor, analize etc.
- Dezvoltarea societăţii civile prin schimburi de experienţă şi vizite de studiu, bune practici pe diferite tematici
Finanţarea alocată se situează între 150.000 – 2.000.000 Euro, respectiv 2.500.000 – 12.000.000 Euro pentru prouectele strategice, cu un sprijin nerambursabil de 98% pentru solicitanţii români.
EŞTI ELIGIBIL?
Condiţii minime pentru a aplica:
- Solicitanţi eligibili: organisme de drept public şi organisme non-profit de drept privat, care au sediul sau o filială locală/regională înregistrată în zonele eligibile
- Există cel puţin un partener pe fiecare parte frontierei
- Partenerii să dispună de surse suficiente şi stabile de finanţare care să asigure continuitatea organizaţiei pe toată durata proiectului şi, dacă este necesar, să joace un rol în finanţarea acesteia
- Pentru proiectele de construcţii, solicitanţii trebuie să demonstreze că sunt proprietarii terenului şi/sau al clădirii sau faptul că terenul este în concesiune pentru cel puţin 15 ani
- Proiectul trebuie să aibă un impact direct transfrontalier, ceea ce presupune îndeplinirea a cel puţin 2 dintre condiţiile: pregătirea în comun, implementarea în comun, personal în comun şi finanţarea în comun
- Toate rezultatele proiectului sunt gratuite, amplasate într-un spaţiu/zonă publică, pentru a asigura accesul publicului
PENTRU CE PRIMEŞTI FINANŢARE?
- Amenajări de teren
- Construcţii noi, amenajări, extinderi la infrastructura existentă
- Dotări cu mobilier, echipamente şi instalaţii, mijloace de transport
- Studii, planuri, strategii transfrontaliere şi diverse cercetări
- Seminarii, conferinţe, work-shop-uri, vizite de studiu, schimburi de experienţă
- Plata salariilor pentru personalul implicat
- Transportul şi cazarea personalului şi a participanţilor
- Achiziţia de echipamente, mobilier, consumabile şi alte obiecte de inventar
- Managementul de proiect, inclusiv promovarea şi publicitatea proiectului
Contactează echipa noastră de consultanți pentru mai multe detalii:
Ciprian Iorga, General Manager
ciprian.iorga@verticalfinance.ro
Mobil: +40 – 724 – 339.757