Luni, 29 aprilie, la cea de-a doua intalnire cu membrii Consiliului Consultativ pentru Regionalizare, care a avut loc la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, asociatiile administratiei publice locale si-au prezentat punctele de vedere si au depus un prim set de propuneri concrete privind descentralizarea administrativa.
Reprezentantii Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, ai Asociatiei Municipiilor din Romania, ai Asociatiei Comunelor din Romania, ai Asociatiei Oraselor din Romania si ai Asociatiei Primarilor Sectoarelor Municipiului Bucuresti au discutat cu membri ai Consiliului pentru Regionalizare despre tipul competentelor si al inventarului patrimonial care vor trebui transferate catre autoritatile publice locale, ca urmare a procesului de regionalizare-descentralizare. Sursele de finantare si beneficiarii de la nivel local, modificarile care trebuie aduse legislatiei din domeniul administratiei publice locale si viitoarele competente ale structurilor descentralizate au fost si ele dezbatute. La intalnire au participat si membri ai Grupului de lucru academic – reprezentanti ai Academiei Romane, cercetatori si profesori universitari.
”Salut propunerile colegilor din administratia publica si pe cele ale membrilor grupului de lucru academic care sunt in sala. Vom avea din ce in ce mai multe intalniri de tipul acesta, pentru ca nu suntem aici doar ca sa stabilim elementele de care avem nevoie pentru organizarea si functionarea regiunilor, ci si ca sa conturam profilul viitoarelor regiuni administrativ-teritoriale, bazandu-ne pe concluziile studiilor pe care ni le prezentati”, a declarat ministrul Liviu Dragnea, presedinte al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare. “Sper sa ajungem cat se poate de repede la un acord pe subiectele dezbatute azi, ca sa putem finaliza intregul proces inainte de inceperea noii generatii de programe operationale, prevazute pentru perioada 2013-2020. In acelasi timp, sunt constient ca nu putem porni descentralizarea pana nu avem punctele de vedere ale administratiei locale”, a subliniat ministrul.
Pana la urmatoarea reuniune cu Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, reprezentantii asociatiilor alesilor locali se vor intalni pentru a discuta propunerile avansate si a stabili un set comun de puncte de vedere.
Sursa: MDRAP