Începând cu data de 1 iulie 2011, tinerii agricultori care doresc să inițieze propria afacere în derularea de activități agricole au posibilitatea de a depune proiecte în vederea accesării unor fonduri nerambursabile în proporție de 100%. Măsura este disponibilă în cadrul Planului Național de Dezvoltare Rurală – 1.1.2 ,,Instalarea tinerilor fermieri” până în data de 29 iulie 2011.
Dacă ai sub 40 de ani, nu ai mai condus până în prezent o exploatație agricolă, dar ești membru al unei familii de fermier, deții un teren înregistrat la Registrul fermelor/APIA și prezinți un Plan de afaceri pentru descrierea investiției dorite prin proiect, poți obține 25.000 Euro/exploatație pentru dezvoltarea afacerii tale.
VERTICAL FINANCE te sprijină în toate demersurile, în scrierea și depunerea aplicației complete!
Planul de afaceri trebuie să includă detalii privind investiţiile în agricultură, astfel poți solicita finanțare pentru:
– plantarea și replantarea de culturi (grâu, secară, orz, ovăz, porumb, mazăre, fasole, cartofi, tutun, hamei, legume proaspete, pepeni, căpșuni – pe câmp sau în sere, ciuperci, plante furajere, floarea-soarelui, rapiță, soia, in, cânepă, zarzavat de grădină, fânețe ți pășuni, inclusiv plantații de pomi și arbuști fructiferi, viță de vie, pepiniere, flori și plante ornamentale, alte culturi;
De reținut! Coeficienții cei mai mari sunt alocați următoarelor categorii de culturi: legume proaspete, pepeni, căpșuni în sere și ciuperci, flori și plante ornamentale în sere.
- achiziţionarea de animale şi creșterea acestora: cai, bovine, juninci, vaci de lapte, oi, capre, porci, păsări, iepuri și stupi;
- construirea şi/sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă la nivel de fermă, incluzându-le şi pe cele pentru protecţia mediului;
- achiziţionarea de tractoare noi, combine de recoltat, maşini, utilaje, instalaţii, echipamente şi accesorii, echipamente şi software specializate etc.;
- achiziţionarea de teren pentru extinderea activităţilor agricole.
Pentru o investiție pe termen lung, se pot combina activități de creștere a animalelor și de cultură a terenurilor. În acest mod, asiguri viabilitatea afacerii și obținerea unor venituri constante, indiferent de anotimp sau de capriciile vremii.
În urma evaluării proiectului, nu există un punctaj minim, toate proiectele beneficiind de finanțare. Dacă terenul este amplasat într-o zonă defavorizată, exploatația agricolă este în proprietatea ta sau faci parte dintr-o formă asociativă recunoscută legl proiectul primește un scor superior și are șanse mai mari de finanțare.
Important! Planul de afaceri trebuie îndeplinit întocmai. în caz contrar, ești nevoit să returnezi întreaga sumă primită.