Conform HG nr. 1680/2008, se acordă ajutor de stat în perioada 2008-2013 pentru investiţiile ale căror costuri eligibile sunt mai mici de 50 milioane euro, intensitatea brută a ajutorului de stat regional nu poate depăşi 50% din costurile aferente investiţiei iniţiale sau din costurile salariale pe o perioadă de 2 ani cu personalul nou-angajat, dar nu mai mult de 28.125.000 Eur.Conform HG nr. 1680/2008, se acordă ajutor de stat în perioada 2008-2013 pentru investiţiile ale căror costuri eligibile sunt mai mici de 50 milioane euro, intensitatea brută a ajutorului de stat regional nu poate depăşi 50% din costurile aferente investiţiei iniţiale sau din costurile salariale pe o perioadă de 2 ani cu personalul nou-angajat, dar nu mai mult de 28.125.000 Eur.
Co-finanțarea aplicanților: 50% din cheltuielile eligibile + cheltuielile neeligibile (TVA-ul etc.)
Pentru întreprinderile din sectorul prelucrării şi comercializării produselor agricole şi care au mai puţin de 750 de angajaţi şi/sau o cifră de afaceri mai mică de 200 de milioane euro, intensitatea maximă este de 25% din costurile eligibile aferente investiţiei iniţiale.
EŞTI ELIGIBIL?
Condiţiile minime obligatorii pentru solicitanţi:
- Valoarea minimă a proiectului: 5.000.000 Eur, echivalentul în lei;
- Tip de solicitanți eligibili: întreprinderile înregistrate legal în România ca societăți comerciale.
- Investiţiile sau locurile de muncă nou-create pot fi realizate în toate sectoarele de activitate cu excepţia: pescuitului, acvaculturii, industriei carboniere, siderurgiei, transportului, construcţiilor de nave maritime, fibrelor sintetice, producerii iniţiale a produselor agricole.
- Ajutorul de stat se acordă dacă are un efect stimulativ, adică dacă îndeplinește următoarele condiții: o creştere substanţială a dimensiunii proiectului/activităţii ca urmare a acordării ajutorului; o creştere substanţială a domeniului de aplicare a proiectului/activităţii ca urmare a acordării ajutorului; o creştere substanţială a valorii totale a costurilor suportate de beneficiar pentru proiect/activitate ca urmare a acordării ajutorului; o creştere substanţială a ritmului de finalizare a proiectului/activităţii în cauză; proiectul nu ar fi fost realizat în regiunea asistată în cauză în absenţa acordării ajutorului.
- Depunerea unui Studiu tehnico-economic (realizat de o firmă specializată în domeniu) și a unui Plan de investiții.
- Solicitantul are cel puțin un an vechime și înregistrează profit în ultimul exercițiu financiar.
- Solicitantul nu are debite restante la bugetul general consolidate sau la bugetele locale.
- Întreprinderea nu a beneficiat şi nu va beneficia de ajutoare de stat pe alte scheme de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile ale investiţiei pentru care a solicitat ajutor de stat în temeiul prezentei scheme.
- Solicitantul nu se afla în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau administrare specială; că întreprinderea nu are activităţile suspendate sau alte situaţii similare reglementate de lege.
- Împotriva întreprinderii nu au fost emise decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate.
PENTRU CE PRIMEŞTI FINANŢARE?
Lista indicativă a cheltuielilor eligibile:
- Realizează o investiție inițială cu o valoare care se încadreaza între 5 și 10 milioane euro, inclusiv, echivalent în lei, și creează minim 50 de noi locuri de muncă ca urmare a realizării investiției inițiale;
- Realizează o investiție inițiala cu o valoare care se încadrează între 10 și 20 milioane euro, inclusiv, echivalent în lei, și creează minim 100 de noi locuri de muncă ca urmare a realizării investiției inițiale;
- Realizează o investiție inițială cu o valoare care se încadrează între 20 și 30 milioane euro, inclusiv, echivalent în lei, și creează minim 200 de noi locuri de muncă ca urmare a realizării investiției inițiale;
- Realizează o investiție inițială cu o valoare care depășeste 30 milioane euro, echivalent în lei, și creează minim 300 de noi locuri de muncă ca urmare a realizării investiției inițiale.
- crearea unei unități noi;
- extinderea unei unități existente;
- diversificarea producției unei unități pe noi piețe de produse;
- schimbarea fundamentală a procesului de producție al unei unități existente.
- achiziție active necorporale (Prin active necorporale se înţeleg activele constând în transfer de tehnologie prin achiziţionarea de drepturi referitoare la brevete, licenţe, know – how sau cunoştinţe tehnice nebrevetate. Aceste costuri nu pot să depăşească 50% din totalul costurilor totale eligibile ale proiectului de investiţie, în cazul în care beneficiarul de ajutor de stat este o întreprindere mare)
Ex: construcţii industriale (hală de producţie), turistice (structură de primire turistică, având în incintă funcţiuni integrate de cazare turistică, alimentaţie publică şi agrement) si medicale (unitate de specialitate pentru asistenţă medicală), achiziționarea de echipamente și licențe, aplicații informatice.
LANSARE PROGRAM
Linie deschisă în perioada 2008-2013 – depunere continuă