Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale a organizat astazi, 14 mai 2013, la Bucuresti, dezbaterea privind programarea perioadei financiare 2014-2020 si nevoile de finantare ale potentialilor beneficiari care a avut la baza concluziile consultarilor locale organizate de Coalitie la Iasi, Targu Mures si Pitesti.
Referitor la pregatirea urmatoarei perioade financiare, in cadrul conferintei s-a atras atentia asupra modalitatilor de lucru ale Comitetelor Consultative Tematice, dar si al Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Partneriat (CIAP) avand in vedere ca pana in momentul de fata nu au reusit sa aduca puncte de vedere relevante pentru configurarea cadrului de programare 2014-2020. Mai mult, comitetul organizat la nivelul Ministerului Munciii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice nu mai este functional din decembrie 2012, reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene sustinand ca vor prelua atributiile acestuia.
Pana la inceputul luniii iunie vom trimite Comisiei un document martor al Acordului de Partneriat
Prezenta la dezbatere, Mihaela Toader, directorul Unitatii de Analiza, Progamare si Evaluare din cadrul MFE a prezentat calendarul de elaborare a documentelor programatice pentru 2014-2020:
- Iunie 2013- transmiterea catre CE a documentului martor al Acordului de Parteneriat
- August 2013- elaborarea primei versiuni a Programelor Operationale
- Septembrie 2013- transmiterea catre CE a primului draft privind Programele Operationale
- Septembrie 2013- transmiterea catre CE a unui prim draft al Acordului de Parteneriat
In ceea ce priveste analiza nevoilor de finantare elaborata de Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale cu sprijinul Fundatiei „Alaturi de Voi” Romania, Fundatiei Alpha Transilvana si Asociatiei Partener pentru Tine, discutiile s-au axat pe integrare sociala a grupurilor dezavantajate, ocupare, economie sociala, mediu, dezvoltare rurala, educatie, sanatate, administratie si buna guvernare. Concluziile trasate in cadrul dezbaterii vizeaza:
- Asigurarea unui sistem de servicii integrate pentru persoanele vulnerabile
- Asigurarea unui loc de munca, dincolo de calificarile/certificarile acordate
- Favorizarea educatiei non-formale in detrimentul celei formale
- Facilitarea accesului la formare pentru persoanele care nu au absolvit forma de invatamant obligatoriu
- Facilitarea accesului la finantare a intreprinderilor sociale
Pentru mai multe detalii referitoare la analiza nevoilor de finantare, click aici.
Sursa: AMCOR