Aproape un sfert din toate unităţile eoline din noile state membre ale UE sunt situate pe teritoriul României.România are o poziţie de lider absolut în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte producţia de energie eoliană, se afirmă într-un raport al Programului pentru conducere durabilă (Programme for Sustainability Leadership) pe lângă Universitatea din Cambridge şi al Centrului regional pentru cercetări în domeniul politicii energetice (REKK) de pe lângă Universitatea Corvinus din Budapesta.
Documentul, care cuprinde date despre Bulgaria, Republica Ceha, România şi Ungaria, a fost prezentat luni, la Sofia, în cadrul conferinţei internaţionale “Politici pentru o creştere economică verde în Balcani”, scrie Agerpres.
Aproape un sfert din toate unităţile eoline din noile state membre ale UE sunt situate pe teritoriul României, se afirmă în document. Partea de sud-vest a ţării are cel mai bun potenţial pentru producţia de energia eoliană, iar principala piedică pentru construirea unor unităţi noi este capacitatea limitată a sistemului naţional de transport al curentului electric.
În momentul de faţă România se confruntă cu un adevărat boom al investiţiilor în energia eoliană. În ultimii doi ani capacităţile instalate au crescut de cel puţin zece ori. Au fost emise licenţe pentru conectarea la reţelei naţionale a unor unităţi cu o capacitate totală de 17.000 de megawaţi, în condiţiile în care reţeaua ar putea să suporte doar 3.300 megawaţi (din care 1.000 de megawaţi sunt deja conectate), se notează în raport.
Autorii raportului afirmă că sud-vestul României oferă şi cele mai bune condiţii şi în ceea ce priveşte energia solară fotovoltaică. Potenţialul României în această privinţă este mai mare decât cel al Cehiei şi Ungariei, şi chiar şi decât cel al Bulgariei, situată mai în sud.
Planul naţional de acţiune privind energiile din surse regenerabile prevede o creştere a ponderii energiei fotovoltaice până la 260 megawaţi în anul 2020. Acest obiectiv este destul de conservator şi, din acest motiv, nu există posibilitatea ca şi în România să fie înregistrat un boom al energiilor din surse fotovoltaice, aşa cum s-a întâmplat în Cehia.
Sursă: www.evz.ro