România a încheiat la 1 ianuarie perioada de tranziție rivind îmbunătăţirea calităţii laptelui crud, acesta putând fi comercializat doar în anumite condiții. Măsura impusă de normele UE a dus la închiderea, începând cu 1 ianuarie, a 13 fabrici de procesare a laptelui.
Finalizarea perioadei de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud materie primă i-a afectat serios şi pe unii procesatori, care nu mai au voie să proceseze lapte neconform. 13 unităţi de procesare lapte au fost închise, pentru că nu au îndeplinit condiţiile necesare, potrivit ANSVSA. În prezent, în România există 168 de unităţi de procesare lapte autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare.
“Toate unitățile care au beneficiat de perioada de tranziție acordată până la 31 decembrie 2013 pentru îmbunătățirea calității laptelui crud procesează în prezent numai lapte conform standardelor Uniunii Europene. Din totalul celor 64 unități de procesare a laptelui care au beneficiat de perioadă de tranziție pentru a procesa lapte conform și neconform fără separare, 51 unități procesează lapte conform, acestea fiind publicate pe site-ul ANSVSA. În același timp, 13 unități de procesare au fost închise pentru că nu au îndeplinit condițiile necesare”, a comunicat ANSVSA.
De la începutul anului, pentru a putea comercializa lapte crud direct consumatorului final, laptele fermierilor trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (max. 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislaţie. Totodată, laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.
Producătorii care vând lapte crud direct către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine şi un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului, cu cerinţele legislaţiei.Nu în ultimul rând, comercializarea laptelui şi a brânzeturilor de către producătorii agricoli, în pieţele agroalimentare şi în târguri, se poate realiza numai în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA judeţene.
Sursa: agri-news.ro